Metaalunie

PERSBERICHT

Embargo tot 16 september 2008, 15.15 uur

Nieuwegein, 16 september 2008

Metaalunie: Kabinet speelt in op economische situatie Structurele aanpak en visie Kabinet blijven achterwege in Miljoenennota

De Koninklijke Metaalunie is verheugd dat het Kabinet in de Miljoenennota 2009 voor ondernemers met lastenverlichtende maatregelen komt. Helaas komt een structurele aanpak van zaken waarop ondernemers vastlopen, ook in deze Miljoenennota niet uit de verf. Positief ervaart de Metaalunie de verlaging van de vennootschapsbelasting, de vermindering van de WW-premie voor werkgevers en de lagere zorgkostenpremies. Echter, een structurele aanpak en de letterlijke 'schop in de grond' om de vastgelopen mobiliteit weer op gang te krijgen en de regels die ondernemers boven het hoofd groeien uit te roeien, komen in het woordenboek 'Miljoenennota 2009' niet voor.

Onverdeeld positief is de Metaalunie over de verlaging van de vennootschapsbelasting naar 20% over de eerste E 250.000 winst. Echter, de ondernemers die onder de Inkomsten-belasting vallen komen er bekaaid af met een winstvrijstelling die iets omhoog gaat van 10 naar 10,7%. Ook de voorgestelde verlaging van de WW-premie voor werkgevers, het op nul stellen van deze premie voor werknemers en het verlagen van de zorgkostenpremie voor werkgevers zijn een goede zaak. In ditzelfde rijtje past het niet doorgaan van de btw-verhoging. Deze maatregelen zijn goed voor de koopkracht en een verantwoorde loonontwikkeling. Dit past in het streven te komen tot afbouw van door werkgevers en werknemers opgebouwde reserves.

Helaas mist de Koninklijke Metaalunie een hands-on-mentaliteit als het gaat om de vastgelopen weginfrastructuur. In de begroting van VenW is geen euro extra uitgetrokken om iets te doen aan de fileproblematiek. Dit Kabinet voert slechts projecten uit van het vorige Kabinet en dat terwijl alleen al voor het mkb-metaal de schade van de vastgelopen weginfrastructuur over 2007 ruim E 750 miljoen bedroeg. Ditzelfde geldt voor de nog steeds groeiende administratieve lastendruk. Er komen nog steeds meer ambtenaren, dus meer regels en meer procedures bij.

Uiteraard is de Metaalunie tevreden met het verhogen van de grenzen voor de verplichte btw-aangifte van E 7.000 naar E 15.000, hetgeen voor een groep ondernemers betekent dat zij in plaats van maandelijks, per kwartaal btw kunnen aangeven. Ook de automatische verlenging van de Verklaring Arbeidsrelatie, scheelt de ondernemer één keer per jaar een administratieve handeling. Het weghalen van het plafond in de Energie- en Milieuinveste-ringsaftrek geeft ondernemers zekerheid omtrent de verkrijgbaarheid van deze middelen.

Het door EZ voorgestelde innovatiebeleid stelt de Metaalunie niet gerust. De Metaalunie vindt het onbegrijpelijk dat de succesvolle IPC-regeling (InnovatiePrestatie Contracten) met E 20 miljoen naar beneden wordt bijgesteld tot slechts E 10 miljoen. Dit, terwijl deze regeling zeer veel wordt gebruikt en juist innovatie en samenwerkingsverbanden in het mkb-metaal stimuleert.

Tenslotte gaat de Metaalunie er van uit dat de E 30 miljoen die EZ en OC&W willen inzetten voor bevordering van regionale kennisuitwisseling tussen onderwijs en ondernemers, wordt ingezet bij de verdere intensivering van reeds bestaande netwerken.

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.