Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 16 september 2008

Landschap Noord-Holland verwerft 759 ha Balgzand

Door de ondertekening van een erfpachtovereenkomst heeft Landschap Noord-Holland vrijdag 12 september zeggenschap gekregen over maar liefst 759 ha schorren, slikken en grasland tussen Den Helder en Van Ewijcksluis. Het gebied ligt aan de noordkant van de Balgzanddijk. De verwerving is van groot belang voor een goede bescherming van het gebied. Met andere belangrijke aankopen groeide het areaal van Landschap Noord-Holland in 2008 al met 970 ha, een stijging van 30%.

De slikplaten van Balgzand vormen samen met de schorren langs de dijk een eldorado voor vogels. Bij laagwater zoeken tienduizenden steltlopers voedsel op de wadplaten. Dat voedsel bestaat uit schelpdieren, wormen, kleine kreeftachtigen en vis. Bij hoogwater rusten ze uit op de schorren. Deze blijven bij hoogwater droog. Door de rust geldt Balgzand als het vogelrijkste deel van Noord-Holland. Dit betreft broedvogels maar vooral trekvogels en overwinteraars. Door ringonderzoek weten we dat vogels van Groenland tot Siberië tijdens de trek gebruik maken van dit deel van de Waddenzee. Voordat ze verder trekken vullen ze hier hun lichaam met vet voor de volgende trektocht van soms wel 4.000 km non-stop.

Jan Kuiper, directeur van Landschap Noord-Holland, is bijzonder blij met de nieuwe verwerving bij Balgzand: "Door het houden van toezicht kan ongewenste verstoring worden voorkomen. Verder wordt er in nauwe samenwerking met de Waddenvereniging veel aan voorlichting gedaan. Er zijn excursies en enkele open dagen. Veel schoolkinderen maken op Balgzand voor het eerst kennis met de Waddenzee. Vanaf een uitkijkpunt heeft men een goed uitzicht over Balgzand. We willen graag meedenken over een betere ontsluiting van het gebied, zodat meer mensen van het gebied kunnen genieten. Alles is bespreekbaar, maar een fietspad, dat kan echt niet."

"Tot nu toe pachtten we alleen de schorren en de dijk bij Balgzand, nu zitten we gewoon wat steviger in het gebied", aldus beheerder Do van Dijck. "De Staat der Nederlanden waarvan we het beheer overnemen geeft ons het vertrouwen het gebied goed te beheren. Eventuele problemen met illegale pierenstekerij en met visstropers kunnen we nu beter aanpakken."

Landschap Noord-Holland is nu verantwoordelijk voor in totaal bijna 4.300 ha natuur in Noord-Holland. Dit komt overeen met ruim 6.000 voetbalvelden. Naast enkele kleinere aankopen kreeg het Landschap in 2008 het beheer over de Lange Bretten bij Amsterdam (130 ha) en kocht het 80 ha duin- en schietterrein tussen Groote Keeten en Den Helder.