Ingezonden persbericht


Persbericht

Embargo tot 15.15 uur

Den Haag, 16 september 2009

Reactie EPN op Miljoenennota 2009:

Kabinet onderkent belang rol ICT maar is in Miljoenennota onvoldoende concreet op specifieke terreinen

EPN is verheugd dat het kabinet meer dan voorgaande jaren onderkent dat ICT moet worden ingezet voor het verminderen van maatschappelijke vraagstukken (denk aan elektronisch kinddossier en patiƫntendossier voor verhoging van de kwaliteit van de zorg en kostenbesparing, vereenvoudiging belastingheffing). Wel betreurt EPN dat in de Miljoenennota 2009 specifieke aandacht ontbreekt voor de inzet van ICT voor het oplossen van twee majeure problemen, te weten de mogelijkheid van forse energiereductie dankzij toepassing van ICT en om de mobiliteit en files terug te dringen door het stimuleren van herinrichting van werk met ICT (teleconference, kantorenverzamelgebouwen met breedbandvoorzieningen, enz.).

In de nota ontbreekt bovendien een toekomstvisie op onze economie waarin ICT wordt beschouwd als de motor achter innovatie van diensten. Onze economie is voor het grootste deel een diensteneconomie en het geven van een impuls aan dienstinnovatie is nodig voor het behoud van onze internationale concurrentiepositie en daarmee de toekomstige welvaart. De cruciale rol van ICT daarin stelt hoge eisen aan de infrastructuur, standaardisering en opleiding van de nieuwe generatie studenten en de overheid dient wat de laatste twee punten betreft de inspanningen op te voeren. Ook moeten de mogelijkheden van ICT meer worden benut voor het verlagen van kosten van communicatie, dienstverlening en bedrijfsvoering door de overheid zelf (mogelijkheden van Web 2.0).

Nadere informatie: info@epn.net

EPN | Platform voor de Informatiesamenleving brengt de maatschappelijke betekenis van informatie- en communicatietechnologie over het voetlicht door debat, publicaties en onderzoek. Bij het agenderen van onderwerpen richt het platform zich vooral op de langere termijn. In deze onafhankelijke stichting zijn het bedrijfsleven, de overheid, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en de politiek vertegenwoordigd. Voorzitter is dr. A.H.G. Rinnooy Kan, vicevoorzitter is mr. B.E.M. Wientjes. Website: www.epn.net

Telefoonnummer EPN: 070 - 42 77 622
Faxnummer EPN: 070 - 36 50 598
E-mail: info@epn.net