Time : 11:22:01
Date : 16 September 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Zestien winkeliers betrapt bij verkoop van sigaretten aan kinderen

Tijdens de eerste week van het nieuwe schooljaar werden zestien winkeliers betrapt op het verkopen van sigaretten aan kinderen. De controles werden uitgevoerd door de tabakscontroledienst van de FOD Volksgezondheid op tabaksverkoopspunten in de nabijheid van scholen en stations. De verkoop van tabaksproducten aan kinderen jonger dan zestien jaar is in ons land verboden sinds 2005.

Het uitvoeren van de controles is niet eenvoudig en vergt heel wat planning. De controleurs maken zich niet vooraf bekend omdat overtredingen op heterdaad vastgesteld moeten worden. In zestien gevallen ging het om kinderen die er duidelijk jonger dan zestien jaar uitzagen en waar het vermoeden na de controle ook werd bevestigd. Er werd telkens een proces-verbaal tegen de winkelier opgesteld. Zij zullen een administratieve boete moeten betalen die schommelt tussen de 500 en 1.500¤, afhankelijk van de ernst van de inbreuk.

Hoe jonger een persoon begint te roken, hoe sterker het verslavend effect dat zal optreden. Het is dus belangrijk jongeren voldoende te sensibiliseren over de schadelijke gevolgen van tabak. De distributiesector heeft bij de invoering van het verkoopsverbod in 2005 ook 450.000¤ ontvangen uit het Federale Tabaksfonds om de winkeliers te informeren over de nieuwe maatregel en hun verantwoordelijkheid bij de toepassing ervan.

Door een combinatie met andere maatregelen, zoals de foto's en waarschuwingen op pakjes sigaretten, sensibiliseringscampagnes, het rookstopnummer, het uitgebreide rookverbod, ... worden mensen ertoe aangezet de sigaret links te laten liggen. Deze aanpak werpt stilaan zijn vruchten af. Uit een onderzoek (2007) van de Stichting tegen Kanker blijkt dat het rookgedrag voor het eerst in vijf jaar is gedaald. Het percentage dagelijkse rokers daalt van 29% in de periode 200-2006 naar 27% in 2007. De belangrijkste reden voor deze afname is het feit dat steeds minder jongeren beginnen met roken.

In de loop van het najaar zullen bijkomende controles worden uitgevoerd op het verkoopsverbod van tabaksproducten aan jongeren onder de zestien jaar.

Contactpersoon :
Jan Eyckmans
Woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu
02/524.90.45
0495/25.47.24

URL: http://www.health.fgov.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR