Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

College voert gesprek met Lubbers

BARENDRECHT (dinsdag 16 september 2008) ­ Vanochtend heeft het college van burgemeester en wethouders een uitgebreid en constructief gesprek gevoerd met Ruud Lubbers in zijn rol als voorzit- ter van het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Onderwerp was de mogelijke ondergrondse opslag van CO2 op twee locaties in de gemeente. Het college heeft over dit onderwerp nog geen standpunt in- genomen, en voert in dit stadium diverse oriënterende gesprekken met belanghebbende partijen. RCI is er daar één van.

Gespreksonderwerpen
Het onderwerp van gesprek vanuit de kant van de gemeente was de zorgvuldigheid waarmee de gemeente dit onderwerp wil behandelen. Verantwoordelijk wethouder Zuurbier zegt hierover: "We willen hier in Baren- drecht niet over één nacht ijs gaan. Om die reden laten wij zelf een onafhankelijke instantie het milieueffect- rapport van de NAM beoordelen. Er leven bij diverse bewoners zorgen over de veiligheid. De heer Lubbers toonde begrip voor de zorgvuldigheid waarmee wij als gemeente ons standpunt willen gaan bepalen, en voor het feit dat we zelf willen laten toetsen of ondergronds opslaan op dit moment een verantwoorde beslissing is. Daarnaast heeft de heer Lubbers de gelegenheid gekregen de rol en de visie van RCI persoonlijk aan ons uit te leggen. Met deze kennis bereiden wij ons verder voor op de komst van het milieueffectrapport van de NAM."

Standpunt college
In oktober wordt het milieueffectrapport van de NAM verwacht. Een belangrijk onderdeel van dit rapport is de risicoanalyse naar alle mogelijke schadelijke gevolgen. Pas nadat dit rapport is ingediend, kan een oordeel over de risicobeheersing gemaakt worden en zal een besluit over het ondergronds opslaan van CO2 worden genomen. Om tot een goed oordeel te komen gaat de gemeente een onafhankelijke deskundige partij in- schakelen om de milieueffectrapportage te beoordelen op punten die vanuit de gemeente tevoren worden bepaald. Veiligheid is hier een voorbeeld van.
Mocht uit de risicoanalyse blijken dat er voor mens, dier en omgeving een onaanvaardbaar risico ontstaat, dan zal er door het college van burgemeester en wethouders geen medewerking verleend worden aan de CO2 opslag in Barendrecht.

CO2 opslag
Shell en NAM hebben samen een projectplan opgesteld voor ondergrondse opslag van CO2. Zij willen pure CO2 in oude gasvelden opslaan. De beoogde locatie voor uitvoering van het project is een leeg gasveld, dat voor het grootste gedeelte is gelegen op het grondgebied van de gemeente Barendrecht, dichtbij de Shell- raffinaderij in Pernis waar pure CO2 kan worden afgevangen.

Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative is een ambitieus klimaatprogramma waarin vier partijen een unieke samen- werking zijn aangegaan: de gemeente Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijn- mond en Deltalinqs. De doelstellingen van het RCI zijn de meest ambitieuze van Nederland: 50% minder CO2 in 2025 ten opzichte van 1990.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht