Ingezonden persbericht


EMBARGO tot dinsdag 16 september 2009, 15.15 uur

PERSBERICHT

VO-raad: Basisbekostiging voortgezet onderwijs nog steeds te laag

Utrecht, 15 september 2008 De VO-raad, sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, is teleurgesteld dat met de Begroting 2009 de basisbekostiging voor het voortgezet onderwijs nog altijd niet op orde is. Al in 2006 gaf toenmalig onderwijsminister Van der Hoeven toe, dat de basisbekostiging voor middelbare scholen tussen de 110 en 190 miljoen euro op jaarbasis tekort schiet. Staatssecretaris Van Bijsterveldt bevestigde deze cijfers vorig jaar nog. Volgens de VO-raad moet de basisbekostiging dringend op orde worden gebracht. Voorzitter Sjoerd Slagter: Alleen met voldoende basisbekostiging is het mogelijk alle leerlingen de juiste zorg en aandacht te geven waar ze recht op hebben. Met de huidige begroting is het verkleinen van klassen en het realiseren van meer lesuren niet mogelijk.

In 2006 deed het ministerie van Onderwijs onderzoek naar het tekort aan materiële bekostiging voor onder meer onderhoud en schoonmaak van schoolgebouwen en de aanschaf van computers en meubilair. Uit dit onderzoek bleek dat dit tekort destijds opliep tot ongeveer 170 euro per leerling. Inmiddels is dat bedrag alleen maar toegenomen. Scholen voelen zich steeds vaker genoodzaakt geld dat eigenlijk bestemd is voor het onderwijs aan leerlingen, uit te geven aan ondermeer achterstallig onderhoud van gebouwen.

Het kabinet heeft het afgelopen jaar extra geld beschikbaar gesteld voor een verhoging van de lerarensalarissen en gratis schoolboeken. Dit extra geld is echter bestemd voor hele specifieke doelen. De VO-raad toonde zich vorige week verheugd met de 200 miljoen extra die staatssecretaris Van Bijsterveldt gedurende de kabinetsperiode vrijspeelt voor doelen in de sectoragenda van de VO-raad. De aanpak van de structurele onderbekostiging lijkt daardoor zeer onwaarschijnlijk. Toch blijft de VO-raad er op hameren: Verwachtingen en beschikbare middelen moeten wel in verhouding zijn, aldus Slagter.


---

Meer informatie /