Gemeente Berkelland


Landgoed Beekvliet Borculo komt met alternatief voor afgesloten pad

De eigenaar van landgoed Beekvliet heeft anderhalf jaar geleden een openbaar fiets- en wandelpad afgesloten. Hierover ontving de gemeente protesten. Uiteindelijk is in goed overleg een compromisvoorstel gemaakt waarbij de landgoedeigenaar twee alternatieve paden zal aanleggen. De gemeenteraad buigt zich op 16 september over het voorstel.

Afbakening

Eind 2006 heeft de landgoedeigenaar het bewuste pad afgesloten. Hij deed dit om op deze manier een betere afbakening tussen natuur en recreatie te krijgen. Hierdoor wordt het wild niet door wandelaars en loslopende honden verstoord. De eigenaar was in de veronderstelling dat het hier niet gaat om een openbare weg, op grond van de Wegenwet.

Juridische stappen

Naar het oordeel van het college is dit wel het geval. Daarom zijn er in april van dit jaar eerste juridische stappen gezet met de bedoeling het pad weer openbaar toegankelijk te maken. Op 24 juni heeft de raadscommissie Bestuurlijk Domein en Dienstverlening gevraagd tot een minnelijke oplossing te komen. Die is er nu. De gemeenteraad doet volgende maand een uitspraak, waarna nog op het voornemen kan worden gereageerd.