Debatcentrum Tumult Persbericht

Debatcentrum TUMULT presenteert i.s.m. Het Utrechts Archief:

ENKELE REIS UTRECHT DEMKA, MIGRATIE EN DE STAD

Dinsdag 16 september vindt de eerste van een viertal wijkbijeenkomsten plaats, waarin de voormalige werknemers van de staalgieterij DEMKA centraal staan. Deze avond worden de verhalen van de Hongaarse migranten in kaart gebracht.

Iedere avond staat een van de migrantengroepen centraal. Hoe beleefden zij hun jaren in Utrecht? Hoe vonden ze een weg in onze stad? En hoe bouwden zij hier een familieleven op? Kortom: hoe werden hun verhalen deel van het Utrechtse verhaal? De documentaire Enkele reis Utrecht, en de foto-expositie Migranten van Staal reizen mee met de wijkbijeenkomsten.

Op 16 september gaat de reeks van start met de Hongaarse imigranten. Friso Wiersum gaat in gesprek met Béla Rigo, oud werknemer Demka; en Maria Douwes, auteur van "Hongaren in Nederland, Nederlanders in Hongarije. 50 jaar na 1956".

Voorafgaand aan de bijeenkomst donderdag 2 oktober is er een rondleiding door het Gilde Utrecht. De wandeling start om 18.30 uur. Op 25 september en 12 oktober wordt theatervoorstelling MoerStaal van "Roots and Borders" opgevoerd. Deze voorstelling is speciaal voor dit project gemaakt en gaat dieper in op de vraag hoe jongeren omgaan met migratie. De slotmanifestatie vindt plaats op 12 oktober in Het Utrechts Archief, met o.a. een debat onder de titel: Niet zomaar - Migratie toen en nu.

Enkele reis Utrecht is een resultaat van de samenwerking van o.a. Het Utrechts Archief, RTV Utrecht en derden. Zij sloegen de handen ineen om verhalen van migranten die naar Utrecht kwamen om bij Demka te werken in kaart te brengen. Dat resulteerde in een boek Migranten bij de Demka Staalfabrieken in Utrecht (1915-1983), de documentaire Enkele reis Utrecht, de foto-expositie Migranten van Staal, een inventaris van het Demka-archief en diverse presentaties. Het Utrechts Archief en debatcentrum Tumult brengen al deze verschillende elementen onder de aandacht van het publiek in de vier wijkbijeenkomsten.

Dinsdag 16 september: Hongaren komen naar Demka
20.00 uur. Bibliotheek Zuilen, Zwanenvechtlaan 4, Utrecht

Donderdag 25 september: Theater MoerStaal van 'Roots en Borders' 20.00 uur. De Vechtclub, Brailledreef 9, Utrecht

Donderdag 2 oktober: Italianen komen naar Demka.
20.00 uur. Wijkcentrum Zuilen, St. Ludgerusstraat 251, Utrecht 18.30 uur. rondleiding door Gilde-Utrecht, start vanaf Wijkcentrum Zuilen

Donderdag 9 oktober: Turken komen naar Demka
20.00 uur. Antje Drijver Paviljoen, Julianaparklaan 1000, Utrecht

Zaterdag 12 oktober Slotmanifestatie: Niet zomaar migratie toen en nu 13.00-17.00 uur. Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht
---

- einde persbericht-