Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

09-09-2008

Exposorium Vrije Universiteit

Aan de ketting...verslaving en afkicken

foto's van Maarten Dors en Mine Dalemans

"De geschiedenis laat zien dat er maar één uitkomst is van herhaaldelijk gebruiken. Het Grote Niets". (Pete Doherty, punk/rock muzikant, BBC, 2006).

Ze hebben een zuigende aantrekkingskracht op mensen, altijd al gehad. Drugs en genotsmiddelen om in een roes dingen te beleven, te durven, te bedenken en te vergeten. Nu, met een nooit eerder bereikt welvaartsniveau in de westerse wereld, is alles ook direct beschikbaar. Die hedonistische cultuur, een jacht naar genot, inspiratie, opwinding en vergetelheid maakt steeds meer deel uit van een levensstijl. Toch gaat voor sommigen die levensstijl vrijwel moeiteloos over in een verslaving. Daarvan getuigt de booming bussiness van ontwenningsklinieken.

De tentoonstelling Aan de ketting...verslaving en afkicken, die duurt van 16 september tot en met 28 oktober, brengt op documentaire wijze verslaving en afkicken in beeld. Maarten Dors (1979) fotografeert op een indringende manier mensen die verslaafd zijn aan drugs, alcohol, gokken en roken. Ook brengt hij de context in beeld, die nauwelijks te omschrijven sfeer in de drugsscene, kroegen, feesten en gokhallen. De Belgische fotografe Mine Dalemans (1967) heeft in de kliniek Katarsis in Genk het afkickproces van vooral drugs- en alcoholverslaafden vastgelegd. Voor verslaafden is dit moment van zelfreflectie een confrontatie met hun verslaving, die leidt tot een zware fysieke en psychische druk, zoals uit de reportage af te lezen valt.

Op dinsdag 16 september opent de Vlaamse schrijver Stefan Brijs de tentoonstelling. Stefan Brijs (1969) heeft een afwisselend oeuvre gepubliceerd. In 2005 verwerft hij internationale bekendheid met zijn roman De engelenmaker, die in alle moderne talen is verschenen. Het boek is meerdere malen bekroond, onder meer met de Gouden Uil Prijs van de lezers in 2006.

Locatie: 16.15 uur: Hoofdgebouw VU, collegezaal 1A-05

16.45-18.00 borrel bij de tentoonstelling.

U bent van harte welkom!