Ingezonden persbericht


JOVD: kabinet blijft kortzichtig

Besluiteloos kabinet laat Nederland in de kou staan

Den Haag, 16 september 2008 - De JOVD is zeer teleurgesteld over het gebrek aan visie in de miljoenennota die het kabinet Balkenende IV vandaag heeft gepresenteerd. Het kabinet laat het wederom na om de grote thema's als ontslagrecht, AOW en de woningmarkt aan te pakken. Daarnaast probeert het kabinet hun eigen falen te verbloemen met cadeautjes voor de korte termijn.

De JOVD betreurt het dat het kabinet niet investeert in de toekomst van Nederland en slechts cadeautjes voor de korte termijn uitdeelt. De JOVD vindt dit zeer onverstandig en kortzichtig.

Ontslagrecht

Ondanks verschillende pogingen van minister Donner om het ontslagrecht op de schop te nemen is het kabinet door de verstikkende greep van de coalitie en de vakbonden niet verder gekomen dan een slap akkoord waarbij alleen de hoge inkomens een klein offer moeten leveren. De problemen die leven in het MKB worden hiermee compleet genegeerd. Om Nederland klaar te maken voor de toekomst is het nodig het ontslagrecht fundamenteel te versoepelen.

De JOVD reikt op Prinsjesdag samen met de Jonge Democraten een eigen Superman-outfit uit aan minister Donner om hem te motiveren door te gaan met zijn strijd voor de versoepeling van het ontslagrecht. JOVD voorzitter Jeroen Diepemaat: "In Nederland staan duizenden mensen in de rij die aan het werk willen. Door de compleet vastgeroeste arbeidsmarkt blijven velen langs de kant staan. Het kabinet moet kansen bieden, en geen obstakels in stand houden."

AOW

Het lijkt erop of het kabinet behoort tot het selecte groepje mensen dat denkt dat de vergrijzing een niet bestaand probleem is. Als we doorgaan met het in stand houden van het huidige stelsel dan zal de economische motor van Nederland pruttelend tot stilstand komen. Het huidige omslagstelsel zal zichzelf op den duur opblazen. De JOVD pleit voor het gefaseerd afschaffen van de AOW en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd.

Diepemaat: "Het is volstrekt normaal dat mensen zelf sparen voor hun oudedagvoorziening. Het signaal dat het kabinet afgeeft met niets doen is onverantwoordelijk. De toekomstige generatie werkenden zal uiteindelijk bezwijken onder de AOW-lasten en het kabinet effent het pad richting de afgrond."

Woningmarkt

Een ander punt waarop het kabinet uitblinkt in onvermogen is de situatie op de woningmarkt. Starters komen moeilijk aan een woning en doorstroming op de woningmarkt wordt door het huidige beleid bestraft. Het kabinet moet voorgaan in het debat over de hypotheekrenteaftrek, de overdrachtsbelasting en de sociale woningbouw. "Het politiek opportunisme van het kabinet leidt ertoe dat het hoognodige debat in de kiem gesmoord wordt. Elke aanzet tot verandering van de situatie wordt afgedaan als onnodig. De JOVD heeft eerder al aandacht gevraagd voor de situatie op de woningmarkt met de opening van het 'Blijf van mijn huis-huis'. Alleen een kraakverbod is niet genoeg, leegstand moet ook bij de kern worden aangepakt door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen", aldus Diepemaat.

Het kabinet probeert haar falen te verbloemen door met cadeautjes te komen die ervoor zorgen dat de begroting die minister Bos presenteert volstrekt onverantwoordelijk is. Diepemaat: "De uitgaven van de overheid stijgen dit jaar wederom zonder dat daar een solide financiële onderbouwing voor is. De lastenverlichting van het kabinet is een sigaar uit eigen doos, en nog eens hele dure ook".

Met de lastenverlichting probeert het kabinet haar gedeukte imago op te poetsen, maar al geef je een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.



Ingezonden persbericht