Persbericht

XenServer 5 maakt servervirtualisatie ongekend betrouwbaar, open en gebruiksvriendelijk
- XenServer-aandeel in snel groeiende virtualisatiemarkt neemt toe -

Vianen, 16 september 2008 - Citrix Systems, Inc. (Nasdaq:CTXS), wereldwijd marktleider op het gebied van application delivery infrastructure, introduceert Citrix® XenServer(TM) 5. Dit is de nieuwe generatie van Citrix' vernieuwende servervirtualisatie-productlijn waarmee de beperkingen en complexiteit van eerste-generatie oplossingen tot het verleden behoren. Middels krachtige beheermogelijkheden en een ongeëvenaard gebruiksgemak wordt een dynamisch datacenter nu voor alle klanten haalbaar.

De introductie gaat samen met nieuwe gegevens die aantonen dat XenServer aan marktaandeel wint in de snel ontwikkelende markt voor servervirtualisatie. XenSource en de XenServer-productlijn werden nog geen jaar geleden overgenomen. XenServer is een belangrijk onderdeel van de Citrix Delivery Center-familie, een uitgebreid datacenter-to-desktop-systeem waarmee klanten hun statische datacenter veranderen in een dynamisch 'delivery center'. Daarnaast is XenServer steeds beter vertegenwoordigd in de opkomende markt voor cloud computing en een kernonderdeel van de nieuwe Citrix Cloud Center-oplossing.

"XenServer 5 verandert de manier waarop veel mensen denken over servervirtualisatie", aldus Lou Shipley, VP en General Manager, XenServer product group bij Citrix. "We zijn trots op het groeiend momentum rond XenServer nu klanten over de gehele wereld een krachtigere, open en gemakkelijke manier ondervinden om een dynamisch datacenter te bouwen."

Krachtige nieuwe beheermogelijkheden en ongeëvenaarde betrouwbaarheid Naast de reeds lange lijst van bewezen mogelijkheden zoals live migration, resource pooling en workload provisioning, voegt XenServer 5 meer dan honderd nieuwe virtualisatie-beheermogelijkheden toe, waaronder significante verbeteringen in high availability (HA) en disaster recovery. Deze nieuwe mogelijkheden bevatten de meest geavanceerde HA-, auto-restart en failover-technologieën die naadloos kunnen worden geüpgrade tot full fault tolerance voor de meeste bedrijfskritische applicaties.

XenServer 5 bevat verder de meest veerkrachtige distributiemanagement-architectuur. Het unieke ontwerp werkt volledig anders dan andere virtualisatie-oplossingen, waarin een single point of failure alle servers in een datacenter down kan brengen. Ook biedt de laatste versie van XenServer uitgebreide ondersteuning voor replicatie- en remote mirroring-architecturen. Verder heeft XenServer 5 ingebouwde replicatie van virtual machine metadata-informatie, waarmee virtual machine- en application-recovery op een eenvoudige en betrouwbare manier wordt verzorgd in geval van calamiteiten.

Unieke open architectuur vereenvoudigt beheer en verbetert TCO XenServer 5 bevat een verbeterde open architectuur waardoor klanten hun bestaande investeringen in storage- en datacenter-managementsystemen op een eenvoudige manier kunnen inzetten. Waar andere virtualisatieproducten gebouwd zijn op gesloten systemen, zorgen de open storage API's in XenServer ervoor dat klanten geavanceerde functies als snapshotting, cloning, replicatie, deduplicatie en provisioning kunnen gebruiken in hun bestaande storage-omgeving. Vanuit de management console van XenServer worden systemen van aanbieders als EqualLogic en NetApp direct aangestuurd. Dankzij deze unieke aanpak beschikken klanten over alle mogelijkheden van hun bestaande datacenter-infrastructuur en hoeven zij geen extra tools of mensen in te zetten voor de virtuele servers.

De nieuwe XenServer management console ondersteunt vrijwel iedere storage-omgeving die op de markt is, waaronder NAS (network attached storage), DAS (direct attached storage) en SAN (storage area networks), zowel fiber channel als iSCSI. Daarnaast biedt het ondersteuning voor 8GB HBA's (host bus adaptors) van zowel QLogic en Emulex. Via de open storage API, voegt XenServer 5 ook de Dell EqualLogic storage adapter toe aan een snel groeiende lijst van geïntegreerde storage managementmogelijkheden. Door deze aanpak wordt het beheer van het datacenter aanzienlijk vereenvoudigd. Verder toont het de overtuiging van Citrix dat de beste aanbieders van storage die mogelijkheden moeten kunnen bieden op alle servers in het datacenter, zowel fysiek als virtueel.

Dezelfde aanpak van open architectuur is van toepassing op de populaire Xen hypervisor, de motor van XenServer. Door gebruik te maken van de Xen hypervisor krijgt XenServer 5 automatisch de innovaties, beveiliging en validatie van honderden belangrijke systeemontwikkelaars mee. Zij werken bij meer dan vijftig verschillende bedrijven, waaronder de grootste producenten van servers en microprocessoren.

Via het Server Virtualisation Validated Program van Microsoft is XenServer 5 het eerste virtualisatieplatform dat is goedgekeurd voor de 32- en 64-bit systemen van zowel AMD als Intel. Dit programma stelt Citrix en andere software-aanbieders in staat om hun virtualisatiesoftware te testen op Windows Server 2008 en eerdere versies van Windows Server. Als onderdeel van het programma biedt Microsoft technische ondersteuning aan klanten die Windows Server en een aantal Microsoft server-applicaties draaien op goedgekeurde non-Microsoft servervirtualisatieoplossingen, zoals XenServer 5.

"Microsoft en Citrix zijn allebei gefocust op het ontwikkelen van een end-to-end computeromgeving die flexibel en dynamisch is, en die reageert op zakelijke veranderingen", zegt Zane Adam, senior director integrated virtualisation bij Microsoft Corp. "Om klanten hierbij te helpen, werken we samen met Citrix aan het standaardiseren op een virtualisatieformaat, het ontwikkelen van interoperabiliteit tussen virtual machines en overdraagbaarheid tussen XenServer 5 en Windows Server 2008 Hyper-V. Ook maken we gecombineerde technische ondersteuning en het gebruik van Microsoft System Center als gemeenschappelijk management-raamwerk mogelijk."

Eenvoudig beheer biedt tegengif voor complexiteit van virtualisatie Ondanks de enorme kostenbesparingen van virtualisatie laten schattingen zien dat vandaag de dag minder dan 15 procent van alle servers gevirtualiseerd is. Een belangrijke reden is de toenemende complexiteit van eerste-generatie virtualisatieoplossingen. Om dit een halt toe te roepen heeft Citrix het gebruiksgemak van XenServer 5 naar een hoger niveau getild door nieuwe configuratie-wizards en intuïtieve interfaces toe te voegen. Ook de eenvoudige point-and-click conversie van fysieke servers naar virtual machines draagt hier aanzienlijk aan bij.

Verder voegt XenServer 5 meerdere verbeteringen toe aan de inzichtelijkheid, waardoor beheerders de virtual machines kunnen controleren als ze worden gescheiden van specifieke hardware-systemen en zich verspreiden door het datacenter. Onder de aanpassingen zijn nieuwe Web 2.0-gelijkende tagging en searching-mogelijkheden. Hiermee kunnen IT-professionals metadata en virtuele tags koppelen aan workloads op een vooraf gedefinieerde manier, of aangepast op de organisatie. Dankzij krachtige zoek- en sorteermogelijkheden zijn virtual machines met een tag gemakkelijk te lokaliseren. Er wordt onderscheid gemaakt op applicatietype, quality of service-vereisten, afdeling, cost center, lokatie, origine, eigenaar, prestatievereisten of ieder willekeurig ander belangrijk kenmerk.

XenServer 5 biedt ook betere monitoring van prestaties, rapportagemogelijkheden en dashboards. Hiermee wordt het voor IT-professionals eenvoudig om de prestaties van virtual machines en fysieke hosts zowel real-time als historisch te bekijken. Dit kan over een lange tijdsperiode met nagenoeg geen invloed op storage of prestaties. Met XenServer 5 krijgen klanten, of beheeroplossingen van derden, zelfs toegang tot, en rapportagemogelijkheden over, de prestatie-informatie. Dit zorgt voor een nog groter gebruiksgemak voor alle klanten.

Dynamic workload provisioning vergroot flexibiliteit en vermindert opslag- en energiekosten Anders dan andere aanbieders van virtualisatie gelooft Citrix dat virtualisatie een belangrijk technologisch middel is en geen einddoel op zich. Virtualisatie voorziet in een snelle, flexibele en kosteffectieve toegang tot applicaties en desktops vanaf een centrale locatie voor gebruikers vanaf iedere willekeurige lokatie. XenServer 5 is een onderdeel van die visie en het enige virtualisatieproduct dat mogelijkheden biedt voor dynamic workload provisioning. Hiermee kunnen beheerders direct booten en honderden workloads vanaf een enkel image leveren via een enkele klik. Zelfs als de beoogde servers niet over een lokale schijf of hypervisor beschikken. Het gevolg is een directe besparing tot 80 procent van de storage footpint die nodig is om veel voorkomende bedrijfsapplicaties te draaien . Tegelijkertijd wordt het aantal disk images om op te slaan, patchen en beheren op iedere afzonderlijke machine verlaagd. Door servers te laten draaien zonder schijf, vermindert XenServer 5 de architecturale complexiteit, is er minder behoefte aan energie en koeling en verbetert de algemene flexibiliteit van het datacanter.

Prijzen en beschikbaarheid
Citrix XenServer 5 is per direct beschikbaar via Citrix' wereldwijde netwerk van Solutions Advisors en partners. De adviesprijzen voor XenServer 5 beginnen in Amerika bij 900 dollar per server, onafhankelijk van de hoeveelheid CPU's of sockets. Dit stelt organisaties in staat om XenServer te gebruiken voor een fractie van de kosten van andere toonaangevende producten. Bij de prijs inbegrepen zijn de geavanceerde XenCenter beheertechnologieën en een éénjarig abonnement op Citrix Subscription Advantage(TM). XenServer Express, een single-server versie van XenServer, direct klaar voor gebruik, met onbeperkte virtual machine en memory support-mogelijkheden is beschikbaar via een gratis download vanaf http://www.citrix.com .

Een nieuwe, begeleide cursus waarin eindgebruikers best practices voor een optimale implementatie van XenServer 5 krijgen voorgelegd, wordt beschikbaar in het vierde kwartaal van dit jaar. Een online versie van deze training wordt exclusief beschikbaar voor partners. Kijk voor meer informatie en updates op de trainingssite van Citrix: http://www.citrixeducation.com .

###

For Citrix Investors
This release contains forward-looking statements which are made pursuant to the safe harbor provisions of Section 21E of the Securities Exchange Act of 1934. The forward-looking statements in this release do not constitute guarantees of future performance. Those statements involve a number of factors that could cause actual results to differ materially, including risks associated with revenue growth and recognition of revenue, products, their development and distribution, product demand and pipeline, economic and competitive factors, the Company's key strategic relationships, acquisition and related integration risks as well as other risks detailed in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission. Citrix assumes no obligation to update any forward-looking information contained in this press release or with respect to the announcements described herein.

Citrix®, Xen®, Citrix Cloud Center(TM), Citrix Delivery Center(TM), Citrix Subscription Advantage(TM) and XenServer(TM) are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one or more of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. Patent and Trademark Office and in other countries. All other trademarks and registered trademarks are property of their respective owners.

Yankee Group 2008-2009 Global Virtualization Deployment and Usage Survey

Gebaseerd op interne bedrijfstests

(1355 woorden)