Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Jonge Democraten missen toekomstvisie in Miljoenennota

Gaven de liberale jongerenorganisaties Jonge Democraten, gelieerd aan D66 en JOVD (VVD) op prinsjesdag minister Donner nog een schouderklopje door hem te huldigen als 'SuperDonner.' (zie eerver verzonden persbericht), over het eindresultaat van zijn strijd voor sociaal-economische hervormingen zijn zij minder te spreken. Alle debacles binnen het kabinet over minister Donner's voorgestelde wijzigingen hebben niet als resultaat gehad dat de broodnodige versoepeling van het ontslagrecht en ophoging van de AOW-gerechtigde leeftijd er komen. Voorzitter Floris Kreiken van de Jonge Democraten: "Zoals het er nu naar uitziet zullen de kosten van de vergrijzing nog steeds worden afgewenteld op onze generatie."

De Jonge Democraten vrezen dat de in de miljoenennota voorgestelde plannen Nederland niet klaarmaken voor de eenentwintigste eeuw. "Premieverlagingen voor werkgevers en de mogelijkheid voor werknemers om hun AOW na hun 65ste pas in te laten gaan zijn de enige stimulansen om de arbeidsparticipatie te verhogen. Verder wordt het ontslagrecht alleen versoepeld voor de zeer kleine groep werknemers, die meer dan ¤ 75.000,-- per jaar verdienen. Deze plannen zijn te vrijblijvend om een duurzame oplossing te bieden voor de vergrijzingsproblematiek. Momenteel bestaat immers 15 % van de bevolking uit ouderen, terwijl dit in 2020 25% zal zijn. Om de kosten van deze demografische veranderingen op te vangen, pleiten de Jonge Democraten al jarenlang voor stapsgewijze ophoging van de AOW-gerechtigde leeftijd naar 67 jaar en vergaande modernisering van het onstlagrecht," aldus Floris Kreiken.

Kreiken geeft aan dat Nederland niet alleen vergrijst, maar dat onze samenleving in de afgelopen decennia op vele andere manieren is veranderd: "De Nederlandse burger wordt steeds ouder, wisselt vaker van baan en werkt steeds vaker als freelancer en zzp-er. De wetgeving, die ontslag en AOW regelt, stamt echter van vlak na de Tweede Wereldoorlog en is sindsdien nauwelijks gewijzigd. Het is belangrijk dat de overheid dit inziet, met haar tijd meegaat en deze ontwikkelingen faciliteert. We moeten naar een dynamische en flexibele samenleving toe waar meer Nederlanders een baan hebben en waar het aantrekkelijk is voor werkgevers om ouderen, mensen van allochtone afkomst en jongeren aan te nemen."

Contactinformatie:

Voorzitter Jonge Democraten
Floris Kreiken
06-17140643

Voorlichting Jonge Democraten
Peter van Gool
06-51643951

---

JOVD en Jonge Democraten overhandigen Donner eigen Superman-outfit Minister neemt outfit op prinsjesdag in ontvangst

Den Haag, 16 september 2008 - De JOVD en de Jonge Democraten overhandigen vandaag een op maat gemaakte Superman-outfit voor minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een delegatie van de twee liberale jongerenorganisaties zal de outfit omstreeks 16 uur aan hun "superheld" overhandigen in de Tweede Kamer.

De minister dankt zijn uitverkiezing door zijn niet aflatende inzet voor versoepeling van het ontslagrecht, het verlagen van de ww-premie en verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Volgens de JOVD en de Jonge Democraten is het juist nu tijd de broodnodige hervormingen door te voeren. Zij waarderen het zeer dat de minister zich ondanks veel tegenstand hiervoor inzet.

De Jonge Democraten en de JOVD willen op deze manier hun waardering tonen voor zijn strijd voor politiek moeilijke hervormingen. JOVD-voorzitter Jeroen Diepemaat: "Minister Donner is een van de weinigen die het licht heeft gezien, die de noodzaak van diverse omstreden hervormingen erkende en daar vervolgens ook een lans voor heeft gebroken." Floris Kreiken, voorzitter van de Jonge Democraten vervolgt: "Versoepeling van het ontslagrecht, verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en het verlagen van de WW-premie zijn allemaal broodnodige maatregelen om Nederland klaar te maken voor de eenentwintigste eeuw."

Diepemaat: "Onze regelgeving over bijvoorbeeld ontslag of AOW dateert van vlak na de oorlog. Aanpassing daarvan is al die tijd niet besproken, terwijl onze samenleving wel flink is veranderd. Hierdoor kan het zijn dat onze generatie alle lasten van de vergrijzing zou moeten dragen. Daarom is het zaak juist nu spijkers met koppen te slaan."

De JOVD en de Jonge Democraten waarderen het feit dat dankzij de moed van minister Donner de discussie hierover gestart is. Zij hopen dan ook dat hij zijn strijd voor een economisch gezond Nederland in het algemeen en jongeren in het bijzonder niet zal staken. "Minister Donner heeft nog een belangrijke taak, zowel in het kabinet als in de Tweede Kamer, en we hopen dat deze uitverkiezing tot Superdonner hem daar energie voor geeft." aldus Kreiken van de Jonge Democraten.