Gemeente Amsterdam


Dagprogramma College van B&W op de autovrije dag

· 10.00 ­ 10.30 uur, NDSM-werf
Oening van de autovrije dag door College van B&W (burgemeester Cohen en wethouders Gehrels, Vos en Herrema) met minister Cramer, portefeuillehouder Kees Diepeveen en Pauline Westendorp van opgewekt.nu (organisator Schoner Vervoer Toer).

De autovrije dag start symbolisch met de opening van het eerste verhuurpunt van Nederland voor elektrisch vervoer (scooters, segways, steps) op de NDSM-werf en het startschot van de Schoner Vervoer Toer. In de schoonste optocht ooit, rijden de 200 laatste modellen schonere voertuigen mee, dwars door de stad. Op allerlei brandstoffen, zoals elektrisch, zonne-energie, puur plantaardige olie hout of waterstof ­ of gewoon zuinig. Van de elektrische raceauto Lotus Elise en de zonneraceauto Nuna 4 tot allerlei bekende automerken, hippe scooters en fietsen en futuristische voertuigen als de Segway, Whike, Twike en City EL. Een stad zonder stank, zonder herrie, met veel minder CO2-uitstoot én vriendelijker voor ieders portemonnee. Dat hoeft geen toekomstdroom te zijn. Iedereen kan dat ook zelf ervaren door mee te liften met de voertuigen.

· 10.45 uur, NDSM-werf
Vertrek Schoner Vervoer Toer met wethouders Vos, Herrema en minister Cramer.

· 11.00 uur, Prins Hendrikkade
Startschot Dam tot Damloop door wethouder Gehrels

· 11.45 ­ 12.30 uur, Milieumarkt Westerpark Hugo de Grootplein Ondertekening convenant voor schoner vervoer door Food Center, EVO en de gemeente Amsterdam. In aanwezigheid van wethouder Vos, portefeuillehouders Dirk de Jager (Westerpark) Ger Timmer (Bos en Lommer) Ab Cherribi (Baarsjes).

· 12.15 ­ 12.30 uur, Afsluiting Haarlemmerweg / Admiraal de Ruyterweg Wethouder Herrema bezoekt de verkeersregelaars bij afsluitpost

· 12.30 ­ 13.00 uur, Milieumarkt Westerpark Hugo de Grootplein Schoner Vervoer Toer rijdt met wethouder Vos naar de Dam

· 13.00 ­ 13.25 uur, Schoner Vervoer Boulevard, De Albert Cuyp (Ferdinand Bol-kant) Wethouder Herrema neemt deel aan de talkshow Studio Albert Cuyp gepresenteerd door Gideon Levy. Het onderwerp van de talkshow is schonere mobiliteit. Het verkeer in de stad stoot veel fijn stof uit wat slecht is voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Met ander vervoer wordt de lucht schoner en het draagt bij aan een beter klimaat in Amsterdam. Organisaties, bedrijven, de gemeente Amsterdam werken allemaal hard aan schoner vervoer. Wat zijn de actuele ontwikkelingen op dit gebied? Wat is er allemaal mogelijk op het gebied van schone en zuinige mobiliteit? Wat moet de overheid doen, wat gebeurt er al, wat kunnen burgers doen? Wat is de visie van de gemeente Amsterdam? Panelleden zijn: Wethouder Tjeerd Herrema, Martin Grotenboer (culturele gast), en Chris Hellinga - Coördinator Delft Research Centre for Sustainable Energy. Initiatiefnemer Dutch-INCERT (Innovation Centre for the Electrification of Road Transport) Coördinator NODE (Nederlands Onderzoeksplatform voor Duurzame Energievoorziening).

· 10.00 - 17.00 uur, De Schoner Vervoer Boulevard op de Albert Cuyp Ontdek en beleef de wereld van Schoner Vervoer. Maak hier kennis met elektrische scooters, fietsen, segways en de allernieuwste zuinige auto's. Ook kun je meemaken hoe karts racen op waterstof op de kartbaan van Formula Zero. Formula Zero spreekt een hele nieuwe generatie race-fans aan met de belofte van onverwachte technologische innovaties, een futuristisch geluid én nul-emmissie. In Studio Albert Cuyp vertellen Artiesten, deskundigen en visionairs hun verhaal over hoe de stad van de toekomst er uit gaat zien.

· 13.45 ­ 14.45 uur, Dam
Schoner Vervoer Toer rijdt met wethouders Gehrels en Vos naar de Albert Cuyp.

· 15.00 ­ 15.45 uur, Schoner Vervoer Boulevard, De Albert Cuyp (Ferdinand Bol-kant): Op de Albert Cuyp is de aandeelhoudersvergadering Gezonde Lucht. Amsterdammers kunnen sinds vorig jaar een aandeel nemen in Gezonde Lucht via de site www.gezondelucht.amsterdam.nl. 50 tot 75 aandeelhouders (burgers die een aandeel in de gezonde lucht hebben genomen) en wethouders Vos en Herrema gaan in een gevarieerd quizprogramma vol vermaak, discussie en wetenswaardigheden met elkaar in gesprek over gezonde lucht en een beter klimaat met als kern: wat kan de overheid doen, wat kunnen burgers en bedrijven doen? Aan het einde van het programma reiken de wethouders een pluim uit aan een paar bedrijven die zich hiervoor inzetten zoals PriceWaterhouse Coopers, Boer & Croon en Waternet.