Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT 16 SEPTEMBER 15.15 UUR

Persbericht
De Bilt, 16 september

MBO Raad: stel mbo in staat kansen voor jongeren te vergroten

Vergaande ambities hebben, maar daarvoor niet willen investeren. De MBO Raad betreurt het dat

de overheid er kennelijk geen extra's voor over heeft om het mbo in staat te stellen de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt en in de maatschappij te vergroten. Uit de vandaag gepresenteerde OCW-begroting blijkt dat het bedrag dat mbo-instellingen per student van het rijk ontvangen zal dalen in 2009 en volgende jaren. Daardoor dreigt de mbo'er het kind van de rekening te worden.

Verbetering van taal- en rekenonderwijs, aanpak van voortijdig schooluitval, invoering van de nieuwe leer/werkplicht, ontwikkeling van een leven lang leren en invoering van het competentiegerichte onderwijs. Ambities die zijn terug te vinden in de Rijksbegroting 2009 van het ministerie van OCW en die het mbo deelt. Maar om die ambities waar te kunnen maken moet het mbo meer taken op zich nemen. Dat kan

niet zonder extra investeringen door de overheid.

Mogelijk valt de daling mee door andere investeringen die OCW heeft meegenomen in de begroting. Doorrekening leert echter dat het bedrag per student hooguit gelijk zal blijven aan vorige jaren. Dat betekent dat de instellingen extra taken moeten worden uitgevoerd met maximaal hetzelfde geld.

Dat baart de MBO Raad en zijn onderwijsinstellingen grote zorgen. Juist de laatste dagen maakt de politiek duidelijk dat jeugdbeleid de komende kabinetsperiode een absoluut speerpunt is. Een effectief jeugdbeleid, dat de kansen van onze jongeren vergroot, vraagt om investeringen, ook in goed onderwijs. De MBO Raad doet dan ook een dringend beroep op de politiek om het kabinet hierop aan te spreken en het middelbaar beroepsonderwijs in staat te stellen om zijn maatschappelijke taken naar behoren uit te kunnen voeren.

Noot voor de redacties,