Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
16-09-2008

Nieuwe hoogleraarbenoemingen bij theologische faculteit Vrije Universiteit

Dr. Erik A. de Boer is benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Reformatie. Voor de nieuwe leerstoel Europese Cultuur en Christendom is dr. Matthias Smalbrugge benoemd tot bijzonder hoogleraar.

Erik de Boer

Dr. De Boer studeerde aan de Theologische Universiteit te Kampen en aan het Institut für Spätmittelalter und Reformation bij Prof. Heiko Oberman in Tübingen. Hij promoveerde op een proefschrift over Johannes Calvijn bij Prof. Francis Higman aan de Université de Genève. Het proefschrift behandelde Calvijns preken over Ezechiël. De Boer was predikant in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Hij is prominent betrokken bij de kritische editie van Calvijns preken en bij de nieuwe wetenschappelijke uitgave van diens verzamelde werken. Zijn onderzoek richt zich ook op de negentiende eeuw en is breed internationaal verankerd. De nieuwe hoogleraar blijft tevens werkzaam als universitair docent Klassieke talen aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij volgt hiermee prof.dr. Wim Janse op, die sinds 1 september decaan van de faculteit is. Eerder bezette prof.dr. W. Balke deze leerstoel die is gelieerd aan het International Reformed Theological Institute (IRTI) bij de Sectie Dogmatiek en Oecumenica.

Matthias Smalbrugge

Bij de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam wordt de bijzondere leerstoel Europese Cultuur en Christendom, in het bijzonder in relatie tot het werk van Augustinus gevestigd. Dr. Matthias Smalbrugge zal deze leerstoel bezetten.

De leerstoel komt bij het Centrum voor Patristisch Onderzoek, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Tilburg en de Sectie Kerkgeschiedenis van de Vrije Universiteit. Directeur hiervan is prof. dr. Paul van Geest.

Smalbrugge is een internationaal gerenommeerd kenner van het werk van Augustinus en een veelgelezen auteur op het snijvlak van christendom en cultuur. Recente publicaties van zijn hand: Altaar en Tafel, Een geschiedenis van offer en reformatie (over katholiek en protestant) (2004) en Het goede leven, over schijn en schaduw van de moderne moraal (2008). In zijn werk brengt Smalbrugge het theologische gedachtegoed in als bijdrage aan het hedendaagse culturele debat. Tegelijk maakt hij de theologische rol van cultuur zichtbaar. Zijn onderzoeksprogramma zal dan ook als leidraad het thema zelfportret hebben.

Een leerstoel op het gebied van de Europese cultuur en christendom past uitstekend in het profiel van de Faculteit der Godgeleerdheid waarin tradities in hun eigenheid worden onderzocht om zo tot een ontmoeting van tradities te komen. De invloed van Augustinus op de westerse cultuur is groot, zowel op het gebied van de verhouding van kerk en staat als op het gebied van de ontwikkeling van het denken over het subject en de persoon. Tevens kan de leerstoel een bijdrage leveren aan het actuele debat over 'Europese cultuur' die dikwijls in tegenstelling tot andere culturen wordt gekenschetst - vooral als we bedenken dat Augustinus uit het huidige Tunesië kwam.