Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/102766.pdf

NL
Brussel, 12 september 2008
12996/08 (Presse 253)
P 112

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van de executie van drie terdoodveroordeelden in Japan

De Europese Unie is zeer verontrust over de bekendmaking door de Japanse autoriteiten van de ophanging van drie ter dood veroordeelden, Yoshiyuki Mantani (68), Mineteru Yamamoto (68) en Isamu Hirano (61).
Dat terechtstellingen in Japan sneller worden voltrokken is een zeer zorgwekkende ontwikkeling, op een moment dat meer dan 100 gedetineerden in de dodengang op hun executie wachten.
De Europese Unie herhaalt dat zij van oudsher gekant is tegen de doodstraf in alle omstandigheden en bijgevolg streeft naar de wereldwijde afschaffing ervan, met als eerste stap een wereldwijd moratorium op de doodstraf. Het is onze overtuiging dat afschaffing van de doodstraf van fundamenteel belang is voor de bescherming van de menselijke waardigheid en de gestage ontwikkeling van de mensenrechten. Gerechtelijke dwalingen bij de toepassing van de doodstraf betekenen een onherstelbaar en onomkeerbaar verlies van mensenlevens. Geen enkel rechtsstelsel is vrij van dwalingen en het is niet onomstotelijk bewezen dat de doodstraf een extra afschrikkend effect heeft.

Daarom wordt Japan door de Europese Unie verzocht het moratorium op executies dat vóór 25 december 2006 van toepassing was, opnieuw in te stellen, en afschaffing van de doodstraf te overwegen.
De Europese Unie wijst in dit verband op de op 18 december 2007 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen resolutie betreffende een moratorium op de doodstraf, waarin alle staten die de doodstraf nog steeds handhaven, worden opgeroepen een moratorium op terechtstellingen in te voeren met het oog op de afschaffing van de doodstraf.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.