Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 16 september |
|2008                                              |

1. Statenvragen brandveiligheid stallen De brandveiligheid is een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Dat geldt dus ook voor de brandveiligheid van stallen. Dat zeggen Gedeputeerde Staten op vragen van de Partij voor de Dieren. Zij zien daarin geen taak voor de provincie weggelegd.

2. Vergunningen Natuurbeschermingswet Het besluit van GS om twee landelijk opererende organisaties niet ontvankelijk te verklaren, is volgens de spelregels uit de Algemene wet bestuursrecht. Deze organisaties hadden bezwaar gemaakt tegen verleende vergunningen in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998. Dat blijkt uit antwoorden van GS op vragen van de Statenfracties van de Partij voor de Dieren, SP, Brabantse Partij, D66, Groenlinks en CU/SGP.

3. Wijziging gebiedsplannen GS wijzigen het natuurgebiedsplan en beheersgebiedsplan Noord-Brabant voor vijftig kleine locaties. Het gaat in alle gevallen om beperkte wijzigingen van begrenzing, natuurdoeltype of leerpakketten.

4. Uitvoeringsovereenkomst Interreg IV A Brabant doet mee in het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma tussen Nederland en Vlaanderen 2007-2013. Gedeputeerde Staten machtigen gedeputeerde Annemarie Moons om de overeenkomst te ondertekenen voor de uitvoering hiervan, waarin de taken en verantwoordelijkheden van de partners staan.

5. Tankstations De kosten voor de aanleg en de verplaatsing van een tankstation langs een provinciale weg komen voor rekening van de vergunninghouder. De provincie verlangt echter geen vergoeding meer voor het tankstation zelf. De legesverordening Noord-Brabant 2002 wordt hierop aangepast.

6. E-mailverkeer In het kader van een kwalitatief goede dienstverlening zal de provincie de afhandeling van externe e-mails voortaan registreren. Daarmee wordt ook invulling gegeven aan een aanbeveling uit het burgerjaarverslag van de commissaris van de koningin. GS stellen om het systeem te introduceren tijdelijk extra capaciteit beschikbaar aan het bureau documentaire informatievoorziening.

7. Dienstverleningshandvest Burgers, bedrijven en organisaties die in contact komen met de provinciale organisatie weten voortaan op welke dienstverlening zij bij de afhandeling van informatieverzoeken, telefoontjes en andere contacten kunnen rekenen. Gedeputeerde Staten hebben een nieuw dienstverleningshandvest vastgesteld. De kwalitatieve normen over de manier waarop de provincie met haar klanten contact onderhoudt en hen informeert zijn tot stand gekomen op basis van gesprekken met mensen en organisaties die een beroep op de provincie deden.

8. Provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit De provincie heeft landschapsarchitect Dirk Sijmons ingehuurd als provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit. Sijmons zal vanaf november dit jaar zijn jarenlange ervaring en brede kennis van landschapsexpertise inbrengen om de ruimtelijke kwaliteit van Brabant te vergroten. Sijmons was van 2004 tot 2008 de eerste Rijksadviseur voor het Landschap.

9. Beantwoording vragen bouwplan op De Blauwe Hoef Gedeputeerde Staten geven aan dat zij pas over de inpasbaarheid van het bouwplan kunnen oordelen als zij het plan kennen. Verder geven zij aan dat zij op basis van de interimstructuurvisie tijdens het wettelijk voorgeschreven vooroverleg de provinciale belangen zullen inbrengen.

10. Start procedure Structuurvisie De Beerze De procedure die leidt tot een structuurvisie voor de "Robuuste Verbinding De Beerze" wordt door GS gestart. Dit betreft de aanleg van een Robuuste Verbinding in het stroomgebied van de Dommel, van de Belgische grens bij Bergeijk tot het Dommeldal bij Halder, die de samenhang van de Ecologische Hoofdstructuur versterkt. Tegelijkertijd wordt het watersysteem hersteld en worden andere beleidsdoelen, in het bijzonder landbouwkundige structuur, gerealiseerd. Onderdeel van de procedure is het opstellen van een planmilieueffectrapportage dat de effecten op het milieu beschrijft en ook de economische en sociale gevolgen in kaart brengt. De structuurvisie wordt het kader voor lokale uitvoeringsprojecten.

11. Fietsnetwerk Alle kernen met meer dan 1000 inwoners moeten minimaal een fietsverbinding hebben naar een stedelijke of landelijke regio. Hierdoor moet er in heel Brabant een fietsnetwerk ontstaan. Het nieuwe fietsnetwerk is in samenspraak met gemeenten en o.a. de Fietsersbond tot stand gekomen. GS stellen voor de uitvoering hiervan vanuit het het programmaplan Bereikbaar Brabant maximaal E 5 miljoen beschikbaar en leggen dit aan de commissie economie, grotestedenbeleid en mobiliteit voor. 12. Vergadering van AER Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met deelname door gedeputeerden Hoes en Moons aan de Plenaire vergadering van Committee 1 "Economy and Regional Development" van de Assembly of European Regions (AER) in Linz (Oostenrijk) op 27 en 28 oktober 2008.

13. Beantwoording vragen Landschapscamping in Sint Oedenrode Gedeputeerde Staten geven aan dat de verleende vergunning ziet op het oprichten van een Landschapscamping met logies en ontbijt binnen de AHS-landbouw. Dat past binnen het provinciaal beleid in de Interimstructuurvisie Noord-Brabant en de Paraplunota Ruimtelijke Ordening.

14. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan: de gemeente Alphen-Chaam voor het uitbreiden van kampeervoorzieningen t.b.v. Natuurkampeerterrein, Goorstraat 7; de gemeente Tilburg voor Buitenschoolse opvang in clubhuis M.H.C. Berkel-Enschot, Generaal Eisenhowerweg 11; de gemeente Helmond voor het veranderen van woongebouw en het oprichten van48 appartementen, Deurneseweg 9; de gemeente Oss voor uitbreiding schoolgebouw, Joannes Zwijselaan Zuid; de gemeente Tilburg, voor wijzigen woning in beneden- bovenwoning, Van Hogendorpstraat 87; de gemeente Heeze-Leende, voor bedrijfsruimte, Ginderover; de gemeente Hilvarenbeek voor woningbouw op saneringslocatie intensieve veehouderij, Akkerstraat 14; de gemeente Tilburg voor realisatie project de Havenmeester, Havendijk en Galjoenstraat; de gemeente Deurne voor de bouw van11 woningen, Vlierdenseweg/Berkenstraat.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Reusel-De Mierden voor een bedrijfswoning, Gildepad 2, Reusel.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan Lindestraat 25 te Nistelrode, hebben een verklaring van geen bezwaar verleend voor de reconstructie Rijksstraatweg te Sleeuwijk, gemeente Werkendam, en hebben het bestemmingsplan Ruiterbos van de gemeente Breda goedgekeurd.

---- --