Provincie Antwerpen


16 september 2008

Sant'Egidiogemeenschap krijgt de Humanitasprijs van de Provincie Antwerpen 2008

De tweejaarlijkse Humanitasprijs 2008 werd op dinsdag 16 september 2008 officieel door gouverneur Cathy Berx overhandigd aan barones Hilde Kieboom, voorzitter van de Sant'Egidio-gemeenschap. Daarmee geeft de Provincie Antwerpen erkenning aan de vereniging die op een uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot de welvaart en het welzijn van de provincie Antwerpen. De prijs, die bestaat uit het Humanitasbeeld, een oorkonde en een geldprijs van 7.440 euro, wordt in 2008 voor de vijftiende maal toegekend.

Bij de 150ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België werd in 1980 door het provinciebestuur van Antwerpen de tweejaarlijkse prijs 'Humanitasprijs van de provincie Antwerpen' ingesteld. Voor de Humanitasprijs komen een persoon, een instelling of vereniging die op een uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot de welvaart en het welzijn van de provincie Antwerpen in aanmerking. De prijs, die bestaat uit het Humanitasbeeld, een oorkonde en een geldprijs van 7.440 euro, wordt in 2008 voor de vijftiende maal toegekend. De laureaat is de Sant'Egidiogemeenschap.

De Sant'Egidiogemeenschap
De Sant'Egidiogemeenschap (Sint-Egidiusgemeenschap) zet zich met meer dan 500 vrijwilligers al twintig jaar in voor kansarmen, daklozen, kinderen, bejaarden en vreemdelingen in Antwerpen.

Barones Hilde Kiebooms
Zowel via haar thuislozencentrum 'Kamiano' als via haar kinderwerking 'School van vrede' is ze sinds lang vertrouwd met de problematiek van nieuwkomers in de stad. Het leren samenleven in verscheidenheid staat centraal in de werking van Sant'Egidio. Vanuit haar aandacht en concrete hulp voor migranten en vreemdelingen tracht Sant'Egidio een dialoog op gang te brengen en het verrijkende van de verscheidenheid in het licht te stellen. De Sint-Egidiusgemeenschap is alert om elke vorm van racisme en antisemitisme aan de kaak te stellen, maar ook om mensen over de breuklijnen van de samenleving samen te brengen en bruggen te bouwen.

Het verrijkende van de verscheidenheid
Het gebrek aan cohesie in heel wat moeilijke stadswijken legt een dringende behoefte bloot aan positieve modellen van samenleven in diversiteit. De geduldige en doordachte multidimensionele aanpak van Sant'Egidio bracht heel wat vruchten voort, waardoor de vereniging op veel aandacht kon rekenen, zowel in de media, als in scholen, buurtgroepen en verenigingen.

Jury en laureaten.
De gouverneur is de voorzitter van de jury van de Humanitasprijs, die bestaat uit de ministers van staat van onze provincie, drie leden van de deputatie, de voorzitter van de provincieraad, de rector van de Universiteit Antwerpen, de burgmeesters van Antwerpen, Mechelen en Turnhout en de voorzitter van de afdeling Antwerpen-Limburg van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, en de provinciegriffier.

De vorige laureaten van de Humanitasprijs zijn:

1980 - Baron Prof. Dr. Ludo van Bogaert
1982 - Mevrouw Jeanne Brabants
1984 - Tele-Onthaal Antwerpen vzw
1986 - Fonds Alex de Vries vzw
1988 - Prof. Dr. J. Marquet
1990 - Centrum Kauwenberg Antwerpen vzw
1992 - Actiecomité Mucoviscidose vzw
1994 - De Bijster, Essen
1996 - Katholieke Vereniging Gehandicapten vzw
1998 - Pater Luc Versteylen
2000 - Palliatieve Hulpverlening Antwerpen vzw
2002 - Twerk vzw, Herentals
2004 - Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen vzw 2006 - Het Greet Rouffaer Huis vzw
.
Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)