Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Nieuw park Haarlemmermeer voorziet in behoefte

Den Haag, 16 september 2009

De ANWB heeft samen met de gemeente Haarlemmermeer onderzoek gedaan naar de wensen van toekomstige gebruikers van het nieuwe Park van de 21e eeuw. Dit wordt een groot park van ruim 1000 hectare dat bij Nieuw Vennep en Hoofddorp gaat komen. Meer dan 1000 bewoners van het gebied zijn ondervraagd.

Uit eerder onderzoek van de ANWB bleek dat er een groot tekort aan recreatiemogelijkheden dicht bij huis is. Het is belangrijk dat zo'n park ingericht wordt zoals de gebruikers dit willen. Hiervoor doet de ANWB geregeld onderzoek naar de recreatiewensen van zijn leden.

Het onderzoek voor het Park van de 21e eeuw (gepland op een deel van het voormalige Floriadeterrein) bevestigt de behoefte aan dit park. Ongeveer 80% van de ondervraagden denkt geregeld naar het park te zullen gaan.

Uit het onderzoek, waarvan de ANWB de initiatiefnemer was, blijkt dat bezoekers veel variatie in het groen willen. De gebruikers willen vooral een natuurlijk landschap, met heuvels, bos en water, met 'natuur', 'ontspanning', 'rust' en 'ruimte voor bewegen in de buitenlucht'. Maar er is ook behoefte aan goed ingepaste maatschappelijke, culturele, sport- en horecavoorzieningen. Hierbij worden voorzieningen aangegeven als een terras of theetuin, voorzieningen voor dieren, een heemtuin of een recreatieboerderij. Gezinnen met kinderen hebben meer behoefte aan de pretpark-achtige voorzieningen. Anderen zoeken juist meer de rust.

Het Park van de 21e eeuw moet goed bereikbaar worden per fiets. Ondervraagden hebben aangegeven op de fiets te willen komen.

De resultaten van het onderzoek worden nu uitgewerkt in een plan voor het gebied. In 2010 wordt het park aangelegd.

Persdienst ANWB

088-269 6239 (Annelies Tichelaar)
088-269 6288 (Markus van Tol)
088-269 6254 (Ad Vonk)
088-269 7803 (fax)
Persdienst ANWB