VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 16 september 2008
2008/080/HL

Informatie op maat voor (ex)patiënt met kanker

Informatiecentrum over kanker van VUmc Cancer Center Amsterdam geopend tijdens druk bezochte patiëntendag

Op zaterdag 13 september namen meer dan 550 bezoekers deel aan de patiëntendag 'Toekomst met én na kanker' in VUmc. Doel van deze dag was het informeren van de deelnemers over de recente ontwikkelingen op het gebied van behandeling en onderzoek en hen een overzicht te bieden van de aanvullende diensten die VUmc biedt op het gebied van welzijn, life-style en kwaliteit van leven. Tijdens de patiëntendag werd het nieuwe informatiecentrum over kanker officiëel geopend.

Patiëntendag Toekomst met én na kanker
VUmc Cancer Center Amsterdam (VUmc CCA) organiseerde een dag voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Artsen en andere medewerkers verzorgden lezingen, rondleidingen en een workshop 'spirituele autobiografie'. Ook was er ruimte voor een ontmoeting met medewerkers in een informele setting. Eén ex-patiënt vertelt: "Hiermee maken jullie voor mij zichtbaar dat VUmc en de artsen wéten wat er in ons omgaat, want op een polispreekuur is dat niet even zichtbaar. VUmc biedt zo aandacht en herkenning. "

Informatiemarkt in samenwerking met Integraal Kanker Centrum Amsterdam Een uitgebreide informatiemarkt was onderdeel van de patiëntendag. Deze 'Roadshow Toekomst na Kanker', georganiseerd in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Amsterdam en de verenigingen voor kankerpatiënten, is een rondreizende informatiemarkt die verschillende ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland aandoet. De markt biedt op een originele, positieve en veelzijdige manier informatie aan iedereen die direct, of indirect met kanker te maken heeft. Op deze markt presenteren diverse organisaties zich die patiënten met kanker helpen bij informatievergaring, verwerking, re-integratie op de arbeidsmarkt, uiterlijke verzorging en ontspanning. Ook waren er informatiestands over activiteiten en diensten binnen VUmc, zoals de poliklinische apotheek en de welzijnsmeter. De bezoekers konden een kijkje nemen in de familiekamer op de oncologische verpleegafdeling en in het gastenverblijf.

Extra service voor kankerpatiënten in het informatiecentrum over kanker Actrice Mary-Lou van Steenis en prof.dr. Winald Gerritsen, directeur VUmc CCA, openden tijdens de eerste lezing het informatiecentrum over kanker, een nieuwe service in VUmc voor patiënten met kanker. Alle aanwezigen kregen via een film een impressie van het kleinschalige, persoonlijke centrum dat in de polikliniek gevestigd is. In een huiskamersfeer kan iedereen terecht met vragen over kanker. De bezoeker kan surfen op computers waar de sites gescreend zijn op betrouwbare informatie.. "Fijn dat iemand me helpt bij het zoeken naar informatie", zegt een bezoekster. "Ik zat laatst tot half drie 's nachts achter de computer en belandde in allerlei dramatische verhalen. Dat is helemaal niet goed voor me." Het informatiecentrum levert informatie op maat.

VUmc Cancer Center Amsterdam nam het initiatief en vond steun bij Ingebouw Douwes Stichting Het informatiecentrum over kanker is gerealiseerd door de stichting Cancer Center Amsterdam dankzij donaties van de Ingeborg Douwes Stichting* en vele anderen. Prof.dr. Gerritsen: 'Naast goede genees- en verpleegkundige zorg hebben patiënten ook behoefte aan praktische en psychosociale ondersteuning. We weten dat er veel op hen af komt. Het informatiecentrum biedt informatie over hulpmiddelen, zorgt voor contact met lotgenoten en attendeert de patiënt op de mogelijkheden bij hun verzekering en zorgt dat de patiënt de medische informatie nog een eens kan nalezen op een geschikt moment. Met hun vragen kunnen kankerpatiënten, familieleden en vrienden terecht bij het informatiecentrum om in contact gebracht te worden met de juiste hulpverlener, patiëntenvereniging, website of instantie.'


* De Ingeborg Douwes Stichting heeft als doel fondsen te werven voor psychosociale hulp aan kankerpatiënten en hun naasten. Ingeborg Douwes was een jonge moeder van achtendertig jaar, die in april 2000 is overleden aan de gevolgen van borstkanker.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Margrietta Zwaan of Harriëtte Loeffen (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (