Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 256 MtW
Datum: 16 september 2008

Interregproject: Waddeneilanden zelfvoorzienend

De provincie Fryslân wil deelnemen aan drie nieuwe Europese projecten. Van één daarvan, 'Sustainable Islands' getiteld, is de provincie projectleider. Doel van 'Sustainable Islands' is om de Waddeneilanden in het jaar 2020 zelfvoorzienend te laten zijn op het gebied van water en energie. De eilanden Ameland, Vlieland en Texel doen eraan mee.

De drie projecten zijn voorbereid samen met regionale en internationale partners. Zo doen ook de Shetland-eilanden (Engeland), Sylt, Helgoland en Spiekeroog (Duitsland) en een aantal Scandinavische eilanden mee. De ambitie is om te komen tot innovatieve, duurzame eilanden, die daarmee hun toeristisch-recreatieve product verbeteren.

Het tweede project waar het College van Gedeputeerde Staten mee instemt, heet CLUE: Creative Land Use Economy. Het project is gericht op het behoud en stimulering van de mogelijkheden voor jongeren op het platteland en het vergroten van de economische activiteiten in de Noordelijke schil van Fryslân. Het project moet leiden tot nieuwe, kleinschalige bedrijvigheid van en voor jonge starters, plus een betere aansluiting van jongeren op de arbeidsmarkt.

Het derde project heet Vital Rural Area en heeft als opzet om effecten als vergrijzing, een afkalvend voorzieningenniveau, het vertrek van hoger opgeleiden en een stijgende werkloosheid in plattelandsgebieden tegen te gaan. Door het uitwisselen van kennis en ervaringen met buitenlandse regio's met een vergelijkbaar profiel wil Fryslân zoeken naar manieren om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Het project zal zich afspelen in de zogeheten NOFA-gemeenten: Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland en Achtkarspelen. ROC Friese Poort en Kabel Noord zijn participanten.

Nu het College van Gedeputeerde Staten instemt met de projectvoorstellen, worden ze voorgedragen om in aanmerking te komen voor Europese subsidie uit het programma Interreg. Onder die naam stimuleert de Europese Commissie transnationale samenwerking op regionaal niveau, d.w.z. innovatieve projecten met concrete activiteiten en/of kennisoverdracht.


---- --
Beslutelist gearkomste fan D.S. 9 septimber 2008


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---


1. a. Aktiviteitenkalinder.

b. Utnoegings.

c. Beslutelist fan 2 septimber 2008. Wurdt wizige fêststeld.

d. Parsebeslutelist fan 2 septimber 2008.

BESPREKPUNTEN

V en V B1. Beantwoording Statenvragen PvdA met betrekking tot brug over de (Adema) Rochsleat.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De Statenfractie van de PvdA heeft op 16 juli 2008 schriftelijke vragen gesteld met betrekking tot de brug over de Rochsleat. In bijgevoegde brief worden de vragen beantwoord.

D.S. beslute:
de beantwoording van de vragen van de PvdA vast te stellen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten. gearkomste fan D.S. 9 septimber 2008


- 2 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Fryske Koers B2. Verdeling Fryske Fiersichten over verschillende (Andriesen, Galema) beleidsprogramma's. Aanvulling op begroting 2009.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Bij de aanbieding van het Wurkprogram FF aan Provinciale Staten is toegezegd dat uw college op basis van de eerste actieplannen met een nadere onderbouwing van de begrotingsvoorstellen voor Fryske Fiersichten voor 2009 zou komen. Bij de behandeling van het Wurkprogram FF in Provinciale Staten op 25 juni heeft het college toegezegd deze voorstellen nader onder te brengen in en op te plussen bij de verschillende beleidsprogramma's. Dit voorstel ligt nu voor.

D.S. beslute:

1. de verdeling van 3 miljoen voor Fryske Fiersichten over verschillende beleidsprogramma's ten behoeve van de Begroting 2009 als voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten vast te stellen (in GS- voorstel al gerealiseerde Fiersichten (uteinsetters) noemen);
2. in te stemmen met de hiervoor benodigde begrotingswijziging ( 100.000 voor herstructurering laten lopen via Streekplanbudget);
3. gedeputeerden Andriesen en Galema te mandateren een en ander af te doen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

BFT B3. Beantwurding fragen FNP fytspaad Grou-Warten. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De fragen fan de FNP oer it fytspaad Grou-Warten wurde beäntwurde fanút it finansjele perspektyf.

D.S. beslute:
yn te stimmen mei de wizige beändering fan de fragen fan it FNP oer it fytspaad Grou-Warten.

Proseduere:
Tastjoere oan Provinsjale Steaten.

gearkomste fan D.S. 9 septimber 2008


- 3 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

FPC B4. BV Houdstermaatschappij Falcon: Rapport van bevindingen 2007. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Naar aanleiding van de Jaarrekening 2007 van de BV Houdstermaatschappij Falcon heeft de accountant een rapport van bevindingen opgesteld. Een reactie is opgesteld en bijgevoegd.

D.S. beslute in haar hoedanigheid van aandeelhouder in de BV Houdstermaatschappij Falcon:
1. kennis te nemen van Rapport van bevindingen;
2. in te stemmen met de reactie op het Rapport van bevindingen.

Zorg en Welzijn B5. Gewijzigde beleidsnotitie "Impuls Vrijwilligerswerk". (Schokker)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Het betreft een gewijzigde beleidsnotitie "Impuls Vrijwilligerswerk" zoals die eerder is vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 17 juni 2008. Deze gewijzigde notitie is geschreven naar aanleiding van de opmerkingen zoals die zijn gemaakt tijdens de vergadering van commissie Boarger en Mienskip op 20 augustus 2008. Vrijwilligerswerk en mantelzorg komen steeds meer in het gedrang door onder andere de individualisering in de samenleving en het ontstaan van lossere (familie)verbanden. Vrouwen zijn, evenals mannen, buitenshuis gaan werken en voor de vrijetijdsbesteding is er een groot keuzeaanbod. Nieuwe aanwas van vrijwilligers onder jongeren blijft beperkt mede doordat jongeren eerder geneigd zijn te kiezen voor een betaald bijbaantje. Kortom het potentieel aan vrijwilligers, maar ook mantelzorgers, dreigen minder te worden en te vergrijzen. Genoemde ontwikkeling is voor alle overheden aanleiding om zich, ieder vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheid te richten op de versterking van vrijwilligerswerk en mantelzorg met het doel vrijwilligerswerk en mantelzorg een positieve impuls te geven.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met de gewijzigde beleidsnotitie "Impuls Vrijwilligerswerk";
2. in te stemmen met het bijbehorende PS-stik en dit voorleggen ter vaststelling aan Provinciale Staten.

Proseduere:
Te zijner tijd toezenden aan Provinciale Staten. gearkomste fan D.S. 9 septimber 2008


- 4 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Zorg en Welzijn B6. Zorgeloos Fryslân (voorheen Zorgtoerisme). (Schokker)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Middels dit DS-stik wordt een nieuw PS-voorstel ter besluitvorming aan de Staten aangeboden voor de invulling van het koersaccent zorgtoerisme (Zorgeloos Fryslân). Op 12 februari 2008 zijn door Gedeputeerde Staten reeds de uitgangspunten en de aanpak voorgesteld. Inhoudelijk zijn er nauwelijks wijzigingen. In het voorliggende PS-voorstel is vooral meer aandacht besteed aan de achtergronden en het onderzoek dat inzicht geeft in mogelijke groei van werkgelegenheid en opbrengsten voor de toerismesector door Zorgeloos Fryslân. En argumenten waarom de provincie moet coördineren, en een inschatting van mogelijke investeringen van derden. In een expertmeeting op 20 augustus jl. georganiseerd voor Statenleden, zijn dergelijke zaken ook aan de orde geweest. Ook in de aanpak zijn er slecht minimale verschillen, alleen is de volgorde omgedraaid. In de eerdere versie werd vooral de droom (fiersicht) benadrukt, voorzien van een fasering, waarna slechts voor de begroting de eerste stap in de vorm van een inventarisatie werd aangevraagd. In het voorliggende voorstel wordt voor de inventarisatie middelen aangevraagd, evenals voor een helpdesk voor bedrijven. Afhankelijk van de resultaten daarvan kan een vervolg worden gegeven aan Zorgeloos Fryslân.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met de voorliggende beleidslijn Zorgeloos Fryslân;
2. Provinciale Staten te verzoeken 75.000 van 2008 door middel van kasritme door te schuiven naar 2009;
3. het PS-stuk voor het plan van aanpak voor het vervolgtraject Zorgeloos Fryslân vast te stellen en aan Provinciale Staten aan te bieden;
4. daartoe de aanbiedingsbrief vast te stellen en bij te voegen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

HAMMERSTIKKEN

BC-staf H1. SG-lijsten van 30 augustus t/m 5 september 2008. (Allen)
D.S. beslute:
de SG-lijsten vast te stellen.

gearkomste fan D.S. 9 septimber 2008


- 5 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Ruimte H2. WRO-besluiten 30 augustus t/m 5 september 2008: geen. (Andriesen)

P&O GH2. Verkeersboetes: gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad d.d. (De Vries) 13 juni 2008.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: In mei heeft het college gesproken over het beleid met betrekking tot verkeersboetes. Dit naar aanleiding van publicaties in de pers hierover en vragen van de VVD-fractie. Een van de besluiten was het beleid eventueel te heroverwegen na uitspraak van de Hoge Raad inzake de verplichting van de werkgever TNT om een boete te vergoeden aan een werknemer. Deze uitspraak kwam zoals verwacht half juni. De Hoge Raad vernietigt de eerder beslissing van het Hof. De conclusie is eenduidig. Een werkgever is niet gehouden boetes van werknemers te vergoeden en kan als kentekenhouder boetes verhalen op de werknemer die zich aan het beboete feit heeft schuldig gemaakt. Voorgesteld wordt om het beleid hierop aan te passen.

D.S. beslute:

1. het provinciale beleid met betrekking tot verkeersboetes te wijzigen. In lijn van de uitspraak van de Hoge Raad d.d. 13 juni 2008 zal een verkeersboete altijd ten laste moeten komen van de werknemer die zich aan het beboete feit schuldig heeft gemaakt. Er wordt geen verschil gemaakt of de boete is verkregen tijdens het rijden in de eigen auto van de werknemer of in een dienstauto;
2. de Statenfracties zullen met een brief over de nieuwe beleidslijn worden geïnformeerd (is als bijlage bijgevoegd).

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 9 septimber 2008


- 6 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Wetter H3. Overeenkomst van opdracht, aangaande de (Schokker) muskusrattenbestrijding ex. Artikel 1 van de Wet van 18 december 1985, houdende enige voorzieningen ten behoeve van de inzet en bekostiging van muskusrattenbestrijders.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De voorliggende overeenkomst van opdracht is de uitwerking van het GS- besluit van 18 december 2007, waarin het delegatiebesluit Muskusrattenbestrijding is ingetrokken. De wijziging van de juridische structuur levert de regio een besparing van ongeveer 85.000 per jaar op door een beroep te doen op het BTW-compensatiefonds.

D.S. en CdK beslute, elk foar syn eigen foech: in te stemmen met de bijgevoegde nieuwe overeenkomst tussen de provincie Fryslân en het Wetterskip Fryslân.

Friese Meren H4. Projecten `Ontwikkelingsvisie De Kolk en Faciliteiten (De Vries) Passantenhaven Scharsterbrug'.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De provincie Fryslân heeft op 28 november 2006 bestuurlijke afspraken met de gemeente Skarsterlân gemaakt inzake het Friese Meren project. Conform dit besluit worden de projecten "ontwikkelingsvisie de Kolk Joure" en "faciliteiten Passantenhaven" voorgedragen voor een provinciale bijdrage. Voor deze projecten is nog geen krediet gereserveerd in de begroting. Voorgesteld wordt deze projecten te financieren met middelen van andere projecten in Skarsterlân die (deels) niet worden uitgevoerd. Het betreft hier een kredietvereffening binnen de lopende begroting van spoor I van het Friese Meren project (traject D Skarsterlân) en er worden geen additionele middelen gevraagd.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met de provinciale bijdrage voor het ontwikkelen van een visie op de omgeving van de Kolk in Joure en de verbetering van de sanitaire voorzieningen van de passantenhaven Scharsterbrug van 34.250;

2. in te stemmen met het ontrekken van de benodigde provinciale bijdrage uit het krediet voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor recreatieve ontwikkelingen voor het gebied Put van Nederhorst ( 12.500) en het resterende deel ( 21.750) uit het krediet voor de uitdieping van de Langwarder Wielen;
3. in te stemmen met de bijbehorende begrotingswijziging.

gearkomste fan D.S. 9 septimber 2008


- 7 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

ERT H5. Boppeslach: subsidieverstrekking t.b.v. Coördinatoren Brede (Schokker) Scholen.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: In het kader van het provinciale project Boppeslach, hebben 16 gemeenten medio 2007 een tweejarig projectplan ingediend t.b.v. een coördinator Brede School voor de schooljaren 2007/2008 en 2008/2009. Na aanleiding van de rapportages over het eerste jaar en de plannen voor het komende jaar is de aanvraag om subsidie voor het tweede jaar voor 15 gemeenten positief bevonden.

D.S. beslute:
het stuk opnieuw aan te houden.

PARSEKONFERINSJE

SKRIFTLIKE MEIDIELINGS


1. Algemien:

a. Planning Tweede Kamer: besproken.

b. Kort verslag Statencommissie Lân, Loft en Wetter op 27 augustus 2008: besproken.

c. Procedure Begrotingsbehandeling: besproken.

MUNLINGE MEIDIELINGS gearkomste fan D.S. 9 septimber 2008


---- --
PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op

16 september 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van
9 september 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Interregproject: Waddeneilanden zelfvoorzienend

De provincie Fryslân wil deelnemen aan drie nieuwe Europese projecten. Van één daarvan, 'Cradle to Cradle Islands' getiteld, is de provincie projectleider. Doel van dit project is om de Waddeneilanden in de toekomst op een duurzame, zelfvoorzienende manier in hun behoeftes op het gebied van water, energie en materialen te laten voorzien. De eilanden Ameland, Vlieland en Texel doen eraan mee. Persbericht beschikbaar


2. Subsydzjeplafonds berikt
Op dit stuit binne de subsydzjeplafonds 2008 foar projekten op it mêd fan poadiumkeunsten, kulturele aktiviteiten, teater en muzyk, Frysktalich toaniel en útjefte Frysktalige literatuer berikt. Dat betsjut dat foar dy ûnderdielen gjin oanfragen mear dien wurde kinne. Foar in tal oare is it noch wol mooglik om subsydzje oan te freegjen. Hjirûnder it oersicht. Ynformaasje komt op de website fan de provinsje www.fryslan.nl en der komme noch adfertinsjes yn de deiblêden. Deputearre Steaten hiene it ferdielplan en de subsydzjeplafonds yn jannewaris 2008 fêststeld op grûn fan it foargeande jier.

Tema Subsydzjeplafond 2008 Noch beskikber
Koarbegelieding E 75.000 E 20.730
Poadiumkeunsten E 130.000 Subsydzjeplafond berikt Aktiviteiten Fryske E 30.000 E 20.200
Literatuer
Kulturele aktviteiten E 72.024 Subsydzjeplafond berikt Utjefte Frysktalige kultuer E 100.000 Subsydzjeplafond berikt Mediaproduksjes E 30.000 E 7.500
Befoardering gebrûk Fryske E 70.000 E 9.369
Taal
Teater en muzyk E 109.340 Subsydzjeplafond berikt Oersettings E 10.000 E 4.530
Frysktalich toaniel E 11.000 Subsydzjeplafond berikt


3. Verdeling financiële middelen 10 beste Fryske Fiersichten Om in 2009 een goede slag te kunnen maken met de verdere projectontwikkeling en -uitvoering van Fryske Fiersichten, doen GS een voorstel aan PS voor de verdeling van 3 miljoen euro voor de 10 Beste Fiersichten (zie onderstaande brief aan PS). Voorbeelden hiervan zijn de herinrichting van de Afsluitdijk als icoon van duurzaamheid, Tûke jongerein waar ingezet wordt op een extra verhoging van de kwaliteit van het primair onderwijs en Fryslân Elektrysk Foarút, een Fiersicht dat zich richt op de mogelijkheden van elektrisch verkeer in de toekomst. Via de zogeheten úteinsetters zijn dit jaar al de eerste tastbare resultaten geboekt, zoals het neerzetten van het Fryslân Development Fund, de prijsvraag Poorten naar Fryslân, de campagne Praat mar Frysk en het opzetten van het project Fryslân Ferbynt. Deze projectideeën vonden hun oorsprong mede in het toekomstdebat Fryske Fiersichten dat de provincie Fryslân in het najaar van 2006 organiseerde.


---- --