Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST

van de vergadering van burgemeester en wethouders van 16 september 2008

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening en mededelingen


2. Vaststellen van de besluitenlijst van de vergaderingen van 4 en 9 september 2008


3. Bespreekstukken

08.15066 Het kanaal centraal, visie op de kanaalzone Alkmaar Centrum Binnendijk
Probleemstelling:
Op 29 januari 2008 heeft uw college in principe ingestemd met de bijgevoegde kanaalvisie. Vervolgens is de visie ter advisering voorgelegd aan de adviesgroep ontwikkelingsprogramma centrumgebied. De adviesgroep stemt in met de visie (zie het verslag 19/3/08 dat als bijlage bij de visie is opgenomen). De nota doet richtinggevende uitspraken over het centrumgebied en brengt samenhang in de projecten die in dit deel van het centrum worden opgepakt. Geadviseerd wordt de visie door de gemeenteraad te laten vaststellen zodat de visie als kaderstellende nota kan dienen.

Besluit:
De nota ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad middels bijgaand raadsvoorstel.

08. Vervolg aanpak parkeren Schelphoek Binnendijk
Probleemstelling:
Na verzending van het raadsvoorstel is alsnog een nadere bieding van de BAM ontvangen.

Besluit:
Het memo aan de raad vast te stellen met de aanvullende informatie.
---

08. School voor de VSO-afdeling van "De Alk" aan de Olympiaweg Binnendijk
Probleemstelling:
Het college heeft op 4 maart 2008 besloten medewerking te verlenen aan het verzoek van het schoolbestuur van De Alk voor een unilocatie van de VSO-afdeling in de gemeente Alkmaar op de open kavel (tussen de busbaan/Olympiaweg en het Willem Blaeu), inclusief adequate ruimtelijke inpassing (qua structuurplan en aanpassing bestemmingsplan), en een nadere financiële afweging tegemoet te zien in overleg met portefeuillehouders Onderwijs en Financiën.

Besluit:
In de Structuurvisie Alkmaar Westrand als optie op te nemen dat de kavel tussen busbaan/Olympiaweg en het Willem Blaeu wordt bestemd voor de nieuwbouw van de VSO-afdeling van "De Alk" en daarmee ook onderdeel te maken van de inspraakprocedure van de Structuurvisie.

08.14741 Indiening subsidieaanvraag Wijksteunpunten breed Noord-Holland 2008 t.b.v. V.Veen wijkknooppunt Daalmeer

Probleemstelling:
Gemeente en overige initiatiefnemers wensen een wijkknooppunt in Daalmeer te realiseren. Daarvoor kan een provinciale subsidie worden aangevraagd.

Besluit:
Bijgaande subsidie-aanvraag te ondertekenen en in te dienen bij de Provincie.

08.14887 Voorlopig ontwerp Europaboulevard en Europaplein V.Dam
Probleemstelling:
In het verlengde van de bouwkundige aanpassingen aan het winkelcentrum De Mare zijn plannen ontwikkeld voor de herinrichting van de buitenruimte. Uit bespreking met belanghebbenden zijn op onderdelen tegenstellingen geconstateerd in belangen. Alvorens de plannen verder uit te werken is het van belang dat het voorliggende Voorlopig Ontwerp bestuurlijk wordt vastgesteld.

Besluit:

1. Het bijgevoegde voorlopig ontwerp (VO) voor de herinrichting van Europaboulevard en Europaplein vast te stellen als uitgangspunt voor verdere planuitwerking.

2. Bij de uitwerking er expliciet van uit te gaan dat er in de winkelstraat geen geleidelijnen en geen fietsstallingsplekken worden gerealiseerd.
3. Een jaar na gereedkoming van de herinrichting het functioneren van de fietsenstallingsplekken (in relatie tot een eventuele bewaakte stalling) te evalueren.

4. Het VO ter informatie naar de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer te sturen.


---

Voor akkoord geparafeerde stukken

08.14515 Impuls brede scholen, sport en cultuur Meijer
Probleemstelling:
In haar vergadering van 11.12.2007 heeft het college kennis genomen van de "Impuls brede scholen, sport en cultuur" en heeft zich door middel van het ondertekenen van de "verklaring Impuls brede scholen, sport en cultuur' bereid verklaard in de periode 2008 tot en met 2012 tenminste 14,3 fte combinatiefuncties te realiseren, zoals beschreven in de landelijke bestuurlijke afspraken. Het college besloot tevens een nader voorstel tegemoet te zien omtrent de uitvoering van de impuls. Na uitgebreide consultatie van en in samenspraak met de mogelijke samenwerkingspartners is bijgaand uitvoeringsplan tot stand gekomen. In de landelijke bestuurlijke afspraken met betrekking tot deze impuls is bepaald dat gemeenten, schoolbesturen en andere lokale betrokken partijen een lokale overeenkomst dienen af te sluiten. De partijen zijn bekend, ondertekening van een convenant ( zie bijlage) kan op korte termijn plaatsvinden.

Besluit:

- Vaststellen van bijgaand uitvoeringsplan `impuls brede scholen, sport en cultuur".

- Akkoord te gaan met bijgaande lokale overeenkomst en deze tijdens een daartoe te beleggen bijeenkomst met de samenwerkingspartners te ondertekenen.

- Het uitvoeringsplan ter kennisname voor te leggen aan de commissie Samenlevingszaken.

08.14254 Eigenrisicodragerschap WGA/WIA per 1 januari 2006 V.Dam
Probleemstelling:
Op 26 juni 2005 heeft uw College ingestemd met het invoeren van het eigenrisicodragerschap (ERD) WAO per 1 juli 2005. Per 29-12-2005 is de wet WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) in werking getreden. In verband met deze nieuwe wetgeving is opnieuw de vraag aan de orde of gekozen moet worden voor (voortzetten van) het ERD.

Besluit:

1. Eigenrisicodragerschap ook voor de WGA voortzetten.
2. 50% van de gedifferentieerde WGA-premie verhalen op de werknemers, zonder terugwerkende kracht.


---

08.14256 Brief Provincie over toezicht financiële positie 2008 en onderhoud kapitaalgoederen V.Dam
Probleemstelling:
De Provincie Noord Holland heeft in het kader van haar rol als toezichthouder een oordeel uitgesproken over de financiële positie van Alkmaar op basis van de begroting 2008: deze wordt als redelijk gekwalificeerd (zie bijlage). Tevens breng de provincie enkele (bekende) onderwerpen onder de aandacht.

Besluit:
De brief van de provincie inzake de financiële positie ter kennisname aan de commissie bestuur en middelen te sturen.


---


---- --