Gemeente Tilburg

16 september 2008

Komst Mall in volgende fase
College stelt voor aan raad: onder condities verder met Mall Het college van burgemeester en wethouders gaat aan de Tilburgse gemeenteraad voorstellen om verder te gaan met een haalbaarheidsonderzoek over de mall in Tilburg. Dat zou dan echter wel moeten gebeuren onder een aantal condities die in een komende haalbaarheidsfase moeten worden uitgewerkt. Als aan het eind van die fase wordt bepaald dat aan de condities wordt voldaan dan zou er volgens het college geen belemmering meer bestaan om de mall definitief naar Tilburg te laten komen. De gemeenteraad heeft de laatste stem in dit proces: op 27 oktober besluiten de leden van de raad of zij verder willen met dit initiatief. Vervolgens krijgt de gemeenteraad ook de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek ter besluitvorming voorgelegd. Bij een positief besluit wordt een vervolgstap gezet in de richting van de uiteindelijke realisatiefase.

Het Tilburgse college heeft haar advies aan de raad gebaseerd op onder andere de resultaten van de onderzoeken, een interne afweging en de reacties van een aantal externe partijen.

Open en transparant
De eventuele komst van een Mall naar Tilburg heeft het afgelopen jaar tot veel reacties geleid. Tilburg heeft het proces open en transparant ingezet. Dat is ook een van de ambities die zij heeft voor de komende fase. Samen met belangenorganisaties, omliggende gemeenten en de Brabant Stad steden wil zij verder inhoud geven aan de komst van een mall naar de regio. In die fase zal ook nadrukkelijk de dialoog met de inwoners van de stad worden opgezocht.
Wethouder Joost Möller, Economische Zaken: "Of er een mall in Tilburg komt kunnen we op dit moment nog niet definitief zeggen. Zowel de ontwikkelaar als de gemeente moeten nog een flink aantal punten uitwerken. We zien echter veel kansen en de negatieve effecten lijken naar onze mening beheersbaar. Wanneer we een verdere verdiepingsslag hebben gemaakt én aan de condities wordt voldaan zou wat het college betreft de mall een feit kunnen zijn."

Impuls
Belangrijkste reden om verder te gaan met dit initiatief is volgens het college dat deze een belangrijke bijdrage kan leveren aan het versterken van de voorzieningenstructuur in de regio Tilburg. Consumenten krijgen meer keuze en de kwaliteit van de detailhandel in de regio krijgt een flinke impuls.
De mall zorgt verder voor veel extra werkgelegenheid. Per saldo ruim 2300 extra fte in Midden-Brabant. Omdat het om veel deeltijdwerkers zal gaan, is het aantal banen naar verwachting ruim hoger. Het gaat vooral om banen op laag en middelbaar opleidingsniveau.
"Naast deze positieve effecten past de komst van de mall prima in de Tilburgse filosofie. Tilburg is een stad die ruimte geeft aan creativiteit, vernieuwing en duurzaamheid, " aldus wethouder Möller.

Economische effecten
Vanuit economisch perspectief realiseert het college zich dat er ook negatieve effecten zijn. Wat die effecten feitelijk en zichtbaar betekenen voor de binnenstad en andere winkelcentra moet in een volgende fase in beeld worden gebracht. Los daarvan is nu al een aantal condities benoemd die Tilburg wil verbinden aan de komst van de mall: de omvang (minimaal 80.000 / maximaal 125.000 m2vvo ) en aantoonbare complementariteit, innovativiteit én flankerend beleid. Ook worden nu al condities gesteld die zijn gerelateerd aan de concurrentiepositie van andere winkelgebieden: het college sluit een bioscoopcomplex, hypermarkt of reguliere supermarkt uit, de mall mag zich niet in hoofdzaak richten op de woonbranche én bij de mall moet betaald worden voor het parkeren.
Om tijdig te kunnen beschikken over voldoende personeel en daarbij de regio te betrekken worden de ontwikkelaars gevraagd al in de haalbaarheidsfase een plan te maken waarin duidelijk wordt hoe zij de regio, de onderwijsinstellingen en arbeidsbemiddeling zullen inschakelen.

Bereikbaarheid en luchtkwaliteit
Wat voor de economische effecten geldt, geldt evenzeer voor de aandachtsgebieden natuur, milieu en bereikbaarheid. Het college maakt de kanttekening dat zij van mening is dat het huidige verkeersonderzoek onvoldoende duidelijkheid geeft over de bereikbaarheid en de daaraan gekoppelde luchtkwaliteit. Op basis van de nu bekende gegevens is het college overigens van mening dat er onvoldoende basis bestaat om een light- of monorail in overweging te nemen. Hoogwaardig openbaar vervoer blijft echter een belangrijk item en is dan ook als conditie meegenomen.

Duurzaamheid
Het eerste concept van de mall, maar ook initiatiefnemer OVG die zich als groene ontwikkelaar profileert, bieden aanknopingspunten om een bijdrage te leveren aan de milieuambities van de gemeente Tilburg. De gemeente Tilburg doet daar nog eens een schepje bovenop door als conditie mee te geven dat de mall moet voldoen aan de gemeentelijke ambities voor duurzaamheid, met een accent op de CO2 neutraliteit en klimaatbestendigheid.
Het college concludeert dat met het oog op de ligging, bereikbaarheid, omvang en beschikbaarheid de locatie Stadsentree Noord/MOB-complex vooralsnog de voorkeur heeft. Omdat deze echter gelegen is in de Ecologische Hoofdstructuur moet er een gedegen afweging van mogelijke locatiealternatieven plaatsvinden. In de haalbaarheidfase moet, onderbouwd door een plan-mer procedure, duidelijk worden of dit gebied ook tot definitieve locatie benoemd kan worden.

Het voorstel aan de raad wordt op 27 oktober in de gemeenteraad van Tilburg behandeld. In het collegeprogramma is afgesproken dat wanneer een meerderheid van de raad tot een andere afweging van belangen en een andere keuze zal komen, het college die meerderheid zal respecteren en vervolgens loyaal en zonder reserve dat raadsstandpunt zal uitvoeren.

Ter voorbereiding op het raadsbesluit biedt de raadscommissie economie belanghebbenden en burgers de mogelijkheid om tijdens een hoorzitting op 22 september in te spreken. Op 29 september gaat de commissie Economie zelf in debat over de mall.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
David Chapman, gemeente Tilburg, afdeling Communicatie, telefoon (013) 542 99 52/06- 513 475 20.