Ingezonden persbericht


Aanval op laaggeletterdheid in Utrecht

Bewoners krijgen de komende dagen op verschillende plaatsen in Utrecht flyers met informatie over cursussen voor lezen en schrijven. Dit is één van de manieren waarop de gemeente en andere partijen laaggeletterdheid in de stad willen terugdringen. De flyers worden op 17 september uitgedeeld op de Stadhuisbrug tussen 9.00 en 13.00 uur en op 18 september in Winkelcentrum Overvecht (zijde Xenos) van 9.00 tot 13.00 uur. Wethouder Rinda den Besten (Onderwijs) doet op 18 september mee met flyeren van 11.15 tot 12.00 uur.

In de flyers staat informatie over cursussen en andere activiteiten om te leren lezen en schrijven. In Utrecht wonen naar schatting 26.000 laaggeletterden. Dit zijn mensen die niet voldoende kunnen lezen en schrijven. Zij zijn niet in staat om bijvoorbeeld bijsluiters te lezen, een computer te gebruiken of brieven te schrijven. De flyers zijn speciaal ontwikkeld voor laaggeletterden, zodat zij de tekst kunnen begrijpen. De actie is ook bedoeld voor buren en vrienden in de omgeving van laaggeletterde mensen. Zij kunnen laaggeletterde bekenden attent maken op mogelijkheden om te leren lezen en schrijven. Er worden ook flyers uitgedeeld over andere cursussen voor volwassenen, zoals computercursussen en omgaan met geld. ROC Midden Nederland organiseert de flyeractie samen met de gemeente, ETV.nl Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Prago Avondschool en scholingsinstituut Trijn van Leemput.

Meer deelnemers aan cursussen
De gemeente en andere partijen zijn bezig met een 'aanval' op laaggeletterdheid. Provincie Utrecht ondersteunt dit financieel. De ambitie is om het aantal deelnemers aan lees- en schrijfcursussen in de gemeente Utrecht tot 2010 elk jaar met 25% toe te laten nemen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld ook uitzendingen op ETV.nl Utrecht. Eerder dit jaar ondertekenden Utrecht werkgevers en organisaties met de gemeente een convenant tegen laaggeletterdheid.