Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen aan B&W Utrecht inzake de bezuinigingen bij de politie door mevrouw G.A. Oskam

(ingekomen 16 september 2008)

Op deze Prinsjesdag, waarin het kabinet meer wijkagenten beloofd, is de D66-fractie een grote bezuinigingsoperatie ter ore gekomen van het politiekorps Utrecht. De oorzaak zou een grote overschrijding van het budget korps Utrecht. Er zou een tekort zijn van minimaal 4,3 miljoen euro. De problematiek zou veroorzaakt zijn door het duurder uitvallen van enkele posten dan begroot, het meer inhuren van externen dan begroot, maar zou uitdrukkelijk niet komen door de ernstige overschrijding van de herbouwkosten van de post Paardenveld zijn. De tekorten zouden bestreden moeten worden door het bevriezen van alle externe vacatures. Op dit moment doen de externen en ook werkstudenten erg veel administratief werk, maar ook het opnemen van aangiftes, waardoor agenten meer buiten op straat kunnen zijn. Dit administratief werk zou nu moeten worden gedaan door surveillanten, die voorheen veel op straat te vinden waren als ogen en oren van agenten in de buurten. D66 weet dat er nog immer tekorten zijn in het aantal wijkagenten. In uw collegeakkoord staat dat u vanaf 2007 voldoende wijkagenten in alle wijken zou hebben. Wat voldoende is, blijft D66 onduidelijk. Elk jaar hebben wij hier om gevraagd, maar ook nu nog staat een antwoord alweer vanaf afgelopen mei op de toezeggingenljst om te beantwoorden. Tegelijkertijd heeft de burgemeester grote plannen met de agenteninzet. Jongeren onder de 12 moeten worden thuisgebracht als het donker is. En ook in de wijkactieplannen staan vele prioriteiten voor de politie in de krachtwijken. Tegelijkertijd handhaaft politie niet op bv. te snel rijden bij basisscholen of door buurten waar veel kinderen spelen, omdat dit geen prioriteit is. Dit alles brengt D66 tot de volgende vragen:

1. Klopt de informatie van D66 over de tekorten en bezuinigingsoperatie bij het politiekorps Utrecht?
2. Hoe zijn de tekorten ontstaan? Waarom staat er uitdrukkelijk bij dat dit niet ligt aan de herbouw van het Paardenveld? Hoeveel is voor deze herbouw begroot en hoe groot is de overschrijding hierbij?
3. Waarom heeft u de gemeenteraad niet op de hoogte gesteld van het tekort op het budget van het politiekorps Utrecht?
4. Bent u het met D66 eens dat bij overschrijdingen van begrotingen en bezuinigingsoperaties (en zeker in een dergelijke existentiële taak als openbare orde en veiligheid) u terstond de gemeenteraad zou moeten inlichten?
5. Is het college het met D66 eens dat bij tekorten op het budget van het politiekorps Utrecht er in de gemeenteraad gesproken had kunnen worden over alternatieve financieringsmogelijkheden of prioriteiten?
6. Klopt het dat de wijkagenten nu zelf meer administratief werk moeten doen, waardoor ze minder op straat kunnen zijn in hun wijk?
7. Klopt het dat de wijkagenten meer ingezet worden in nooddiensten, waardoor ze nog minder in de wijk te vinden zijn?
8. Hoeveel vacatures zijn er nog openstaand voor wijkagenten?
9. Vindt u op dit moment het aantal wijkagenten "voldoende"? Wat houdt "voldoende" in?
10. Hoe ziet u de prioriteitsstelling bij de inzet van de wijkagenten? Wilt u hier een notitie naar de gemeenteraad over sturen?


---- --