Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes deelt kabinetsvisie `ontschotting' maar mist actie

15 september 2008

Aedes vereniging van woningcorporaties stelt in reactie op de Rijksbegroting 2009 dat het oplossen van problemen in wijken en buurten het best door lokale partners kan worden aangepakt. Oplossingen liggen niet in Den Haag, maar in wijken en buurten, in steden en op het platteland.

Aedes deelt daarom het pleidooi van het kabinet om door te gaan met het bestrijden van de verkokering tussen de traditionele sectoren in Nederland. Dit garandeert de beste aanpak van de opgaven op het brede terrein van het wonen in de 21ste eeuw. Tegelijk wil Aedes dat het kabinet rigide regels van gisteren opruimt en daarmee samenwerking tussen maatschappelijke ondernemingen de ruimte geeft.

Woningcorporaties zijn maatschappelijke ondernemingen die vooroplopen bij het zoeken naar samenwerkingsverbanden buiten de corporatiesector. Zo worden duurzame en effectieve oplossingen gevonden voor problemen van mensen in wijken en buurten. Hiertoe heeft Aedes onlangs samen met ruim twintig sociale partners het initiatief genomen tot het oprichten van het platform Buurtalliantie.

Aedes is blij met de mooie woorden van dit kabinet, maar waarschuwt dat het nu tijd is deze waar te maken. Aedes meent dat het kabinet zich in deze Rijksbegroting te zeer richt op de grote steden en gemeenten. Woningcorporaties staan voor alle 800 wijken in Nederland. Dat betekent dat ook vitale plattelandsgemeenten, waarvan sommigen met bevolkingsdaling te kampen hebben, de volle aandacht verdienen. In de Rijksbegroting ontbreekt helaas de aandacht voor krimpgebieden.

`Problemen oplossen in de ene wijk en tegelijk nieuwe probleemwijken laten ontstaan, past niet binnen het beleid dat het Kabinet voorstaat', schrijft het kabinet. Aedes deelt die opvatting en juicht een breder perspectief van het kabinet op de wijkaanpak toe. Tegelijkertijd is Aedes teleurgesteld over het uitblijven van concrete maatregelen voor wijken die dreigen af te glijden. Volgens Aedes moet er door het kabinet meer geïnvesteerd worden in zowel sociale als fysieke maatregelen als in het stimuleren van de wijkeconomie. Samen met MKB Nederland roept Aedes het kabinet op om in economisch opzicht een meer stimulerend overheidsbeleid te voeren.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eric Bosman, persvoorlichter van Aedes vereniging van woningcorporaties. Bereikbaar op (035) 626 84 28 of 06 53 40 99 67