Ingezonden persbericht

Vier bomen in Eindhoven ter herdenking verdwenen Wit-Russische oppositieleden

Actie in aanwezigheid Wit-Rusland deskundigen uit Minsk, politici en partner en dochter van één van de verdwenen mannen

Dinsdag 16 september om 14.00 uur planten diverse organisaties, mensen uit Wit-Rusland en de gemeente Eindhoven op de Paradijslaan-Zwembadweg in Eindhoven vier bomen. Met de bomen worden vier verdwenen mannen uit Wit-Rusland herdacht. Het is dan precies negen jaar geleden dat oppositieleider Viktor Gonchar en zakenman Anatoly Krasovsky bij het verlaten van een badhuis in Minsk werden ontvoerd. De andere twee bomen worden geplant voor de in 1999 verdwenen Yury Zakharenko, lid van de oppositie, en de sinds juli 2000 vermiste Russische cameraman Dmitry Zavadsky. De plechtigheid vindt plaats in aanwezigheid van Wethouder Mary Fiers, Wit-Rusland mensenrechtendeskundige Dzmitry Markusheuski, vice-voorzitter Nicolai Kanakh en internationaal secretaris Oleg Podolinski van de Wit-Russische vakcentrale BKDP en de vrouw en dochter van één van de vermisten, Irina en Valeriya Krasovskaya.

Wethouder Mary Fiers en de vrouw en dochter van de vermiste zakenman Krasovskaya planten de eerste boom. De drie overige bomen worden geplant door Dzmitry Markusheuski (Belarus Helsinki Committee) en Marijke Dusseljee (Amnesty International); Nicolai Kanakh, Oleg Podolinski (BKDP) en Berend Molz (FNV Eindhoven); Joeri Oudshoorn (Mission To Minsk) en Leonoor Akkermans (Stichting Solid). Leo Mesman draagt het gedicht '4 bomen voor wit-rusland' voor dat speciaal door hem voor deze gelegenheid is geschreven en ook op het gedenkteken zal staan.

Na afloop van de herdenking organiseren de PvdA, SP en GroenLinks uit Eindhoven een discussie over Wit-Rusland. Diverse politici, Wit-Russen en deskundigen bespreken onder leiding van journalist P.G. Kroeger hoe men vanuit Nederland een bijdrage kan leveren aan de verbetering van de mensenrechtensituatie en de bijhorende vrijheden in Wit-Rusland.

Eindhoven heeft een stedenband met de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De mensen-rechtensituatie in Wit-Rusland is zeer slecht. De regering van president Lukasjenka reageert hard op protestgeluiden. Instrumenten hierbij zijn willekeurige detentie, intimidatie en beperking van de vrijheid van meningsuiting. De echtgenotes van de vier vermiste mannen vragen al jaren om opheldering over de verdwijningen. Zij eisen een grondig en onafhankelijk onderzoek. De regering van Wit-Rusland weigert een dergelijk onderzoek. Het falen van de regering van Wit-Rusland in het opzetten en uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek inzake de verdwijningen heeft gezorgd voor veel kritiek van internationale organisaties.

De herdenking wordt georganiseerd door Amnesty International, FNV, Civil Initiative We Remember, Mission to Minsk en Stichting Solid, met medewerking van de gemeente Eindhoven.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.vierbomen.nl

---



Ingezonden persbericht