Gemeente Veere


Luchtmacht oefent boven Zeeland

Van 16 t/m 23 september 2008.

In de periode van 16 t/m 23 september 2008 oefent de Koninklijke Luchtmacht in Zeeland. In de oefening, die de naam Recovery draagt, werkt de luchtmacht nauw samen met de landmacht. De oefening staat in het teken van het ophalen (de recovery) van eigen eenheden achter vijandelijke linies. Hiermee bereiden ze zich voor op inzet in uitzendgebieden. Zowel Chinook & Cougar transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters van Vliegbasis Gilze-Rijen worden hierbij ingezet. Eenheden van de Luchtmobiele brigade nemen als grondeenheden deel aan de oefening.

De vliegbewegingen concentreren zich op dinsdag 16, woensdag 17 en dinsdag 23 september boven Walcheren, in het gebied ten zuiden van het Veerse Meer. Donderdag 18 september wordt in Zeeuws Vlaanderen geoefend. Op verschillende tijden ondersteunen F-16 jachtbommenwerpers de acties van de helikopters. De transporthelikopters kunnen voor korte tijd landen om troepen en materieel uit te zetten of in te laden.

Tijdens de oefening wordt volgens het oefendraaiboek regelmatig tot middernacht gevlogen. Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie. De geldende minimum vlieghoogten en beperkingen m.b.t. het vliegen boven aaneengesloten bebouwing blijven onverkort van kracht. Met de eigenaren van terreinen waar landingen gaan plaatsvinden zijn afspraken gemaakt.