Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB
Let op: Embargo tot dinsdag 16 september om 15.15 uur

ANWB: Actie tegen de berusting over files

De ANWB toetst de begroting op plannen van het kabinet om op een slimme manier de files op structurele wijze aan te pakken. Het kabinet zal veel energie moeten stoppen in mobiliteitsmanagement en goede overstapmogelijkheden op strategische plaatsen, vindt de ANWB.

'Honderdduizenden mensen sluiten dagelijks aan in de file naar hun werk. Uit onderzoek is bekend dat automobilisten files een groot maatschappelijk probleem vinden, maar kennelijk ontbreekt het hen aan mogelijkheden er zelf iets aan te doen', aldus hoofddirecteur Guido van Woerkom. Velen berusten daarom blijkbaar in het fenomeen file. 'We moeten die berusting voorbij. Mensen kunnen zelf ook wat doen. Bovendien zie je bij bedrijven veel animo om oplossingen voor een vlottere mobiliteit te bedenken', vindt van Woerkom. De ANWB doet daarom een beroep op de overheid om te helpen zoeken naar slimme oplossingen.

De ANWB dringt erop aan, dat de aanbevelingen van de Commissie de Waal (mobiliteitsmanagement) zo snel mogelijk worden omgezet in concreet beleid. Het kabinet heeft het advies positief ontvangen, maar zal nu een eigen aandeel moeten leveren om mobiliteitsmanagement tot een succes te maken.

De ANWB pleit ook voor een robuust wegennetwerk. Doel van dit robuust netwerk is om betere en betrouwbaarder verbindingen te maken zodat het wegennet minder kwetsbaar wordt bij bijvoorbeeld een ongeval. Kern van dit plan is het ontvlechten van lange afstand verkeer en korte ritten. Idealiter zou het snelwegennet alleen moeten worden gebruikt voor lange afstanden. Korte ritten zouden bij voorkeur moeten worden afgewikkeld via het onderliggende wegennet. Om die scheiding te bewerkstelligen moeten zowel investeringen plaatsvinden in het snelwegennet en de secundaire wegen. Gelet op de positieve ontvangst van de plannen over het robuuste netwerk door de minister van Verkeer en Waterstaat , verwacht de ANWB dat het kabinet hier ook werk van gaat maken.

Verder vindt de ANWB dat er veel meer moet worden ingezet op een slimme combinatie van vervoermiddelen, zoals auto-OV, of fiets-OV en steunt de keuze van het kabinet om het spoor en het zogenoemde voortransport met auto of fiets te verbeteren. De ANWB beoordeelt de plannen echter ook op gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid van het systeem van overstappunten. Informatievoorziening voor de gebruiker over locatie en veiligheid van deze punten is van groot belang. Daarnaast lijkt er weinig ruimte in de plannen voor het verbeteren van regionaal vervoer, met name waar deze aansluiten van en naar het landelijke spoornetwerk. Ook kan het regionale openbaar vervoer een belangrijke bijdrage leveren aan het duurzamer maken van de mobiliteit.

Informatie over verstoringen blijft voor alle vormen van vervoer een belangrijk punt, met name ontbreekt de informatie over reisalternatieven. De ANWB hoopt op concrete verbeteringen..

In het kader van de stimulering van het OV vindt de ANWB het jammer dat met de recente beslissing over de verhoging van de OV-tarieven juist het verkeerde signaal aan de gebruiker wordt gegeven.

De film 'FILE', gemaakt door de bekende Nederlandse regisseur Michiel van Erp in opdracht van de ANWB, NS en Rabobank, beleeft maandag 22 september zijn voorpremière.