FOSAG: Meer fiscale ondersteuning nodig voor onderhoud

(embargo tot 16 september 15.15 uur)
Duurzaamheid en Onderhoudend Nederland hebben behoefte aan fiscale ondersteuning.

Schilderen verduurzaamt onroerend goed. Daarom is FOSAG content met de uitgebreide stimuleringsregelingen voor de aanschaf en inzet van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Hierin past ook het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Nu de wijkplannen eindelijk in 2009 ten uitvoer lijken te komen, hoopt FOSAG in deze tweede helft van de Kabinetsperiode op meer daadkracht van de minister van Wonen. FOSAG is bereid om actief ondersteuning te bieden bij de uitvoering daarvan, maar mist concrete fiscale voorstellen om het onderhoud te stimuleren. Ondanks de kritiek van het bedrijfsleven, gaat de overheid volgens de ingeslagen weg door met de activiteiten rond duurzaam inkopen. FOSAG ondersteunt het principe van duurzaam inkopen maar pleit voor een grotere rol van het bedrijfsleven in samenwerking met de overheid.

Onderwijs
In toenemende mate is de schilders- en onderhoudswereld kennisintensief. Daarmee neemt het belang toe van een goede samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. FOSAG bepleit daarom een tweesporenbeleid: steun aan het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs enerzijds; stimulering van de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven anderzijds. Daarin moet de bezuiniging op de Kenniscentra Beroepsonderwijs bedrijfsleven, zoals Savantis, van tafel. FOSAG bepleit voorts een beter gebruik in het beroepsonderwijs van de praktijkleercentra, met name in het VMBO. Zo'n samenwerking zal het beroepsonderwijs aantrekkelijker maken en voortijdige schooluitval terugdringen. FOSAG wil dan ook nu actie bij de convenanten die OCenW afsluit met BVE-instellingen, voortgezet onderwijs en gemeenten: betrek hierbij ook het bedrijfsleven.

Meer goede starters, minder eendagsvliegen
FOSAG is verheugd over de duidelijke steun van het Kabinet aan de startende ondernemer. De verruiming van de zelfstandige aftrek en de verlaging van de VPB (naar 20%) voor winst tot 250.000 ziet FOSAG als bekroning voor een jarenlang pleidooi. FOSAG ondervindt dagelijks dat de startende ondernemer grote behoefte heeft aan ondersteuning in zijn ondernemerschap. FOSAG ziet daarom zeker een rol voor de aangekondigde microfinanciering en de innovatiekredieten tot 25.000 voor startende ondernemers. In dit kader is het tevens een goede zaak dat bij het opstellen van regels vaker een onderscheid zal worden gemaakt naar de bedrijfsgrootte.

Miljoenennota: FOSAG steunt de centrales VNO-NCW en MKB- Nederland
FOSAG stelt zich op achter de centrale ondernemersorganisaties wat betreft de broodnodige lastenverlichting voor het bedrijfsleven, de terugdringing van administratieve lasten en de vermindering van de loonkosten. Terecht zal in 2009 de geplande BTW verhoging achterwege blijven en ontstaat een lastenverlichting door verlaging van de WW premie. FOSAG ondersteunt met kracht de oproep van het Kabinet tot loonmatiging.
Links: http://www.fosag.nl