Allerarmsten blijven buiten beeld in begroting

De begroting van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking maakt onvoldoende duidelijk hoe de allerarmsten moeten worden bereikt. Alle goede intenties ten spijt, blijven kwetsbare groepen en de allerarmsten opnieuw teveel buiten beeld. Dat zegt ontwikkelingsorganisatie Cordaid in reactie op de plannen van de regering die vandaag op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

In de begroting staan te weinig concrete, resultaatgerichte plannen. Op veel beleidsterreinen laat de precieze uitwerking nog op zich wachten, zoals in het lang aangekondigde beleid rond fragiele staten.

Cordaid is blij met de aandacht voor gezondheidszorg, mensenrechten, falende staten en geweld tegen vrouwen. De problemen in de dagelijkse praktijk zijn echter vele malen groter dan in de beleidsnota's zichtbaar wordt. De gezondheidszorg in veel ontwikkelingslanden verkeert in een diepe crisis. Veel mensen hebben nog steeds nauwelijks toegang tot basisvoorzieningen. Na jarenlange verwaarlozing staat de wereldvoedselproblematiek weer hoog op de agenda. Maar deze vergt meer geld, capaciteit en expertise dan nu wordt ingezet vooral bij de informele kleinschalige landbouw.

Ook het belang van de politieke ruimte voor civiele inzet blijft onderbelicht. Deze publieke ruimte wordt ernstig bedreigd. In 37 landen - en dit aantal neemt toe - worden via repressieve wetgeving niet-gouvernementele organisaties aan banden gelegd. Hun vrijheid van meningsuiting en organisatie wordt beperkt. Ze worden in dezelfde hoek geduwd als terreurorganisaties en zo de mond gesnoerd. Cordaid is van mening dat juist de toegang tot het politieke en maatschappelijke debat een vitale voorwaarde is voor duurzame ontwikkeling, die het best kan plaatsvinden in een open samenleving. We vinden dat de minister deze politisering van ontwikkelingssamenwerking in de uitwerking van de begroting verder moet oppakken.
Links: http://www.cordaid.nl