VBM|NOV

16 Sep 08 Personele uitstroom Defensie dramatisch!

Stop reductie personeelsfunctionarissen!

Het defensiepersoneel is de dupe geworden van de forse bezuinigingen op personeelsgebied van de afgelopen jaren. Reductie van meer dan 1200 personeelsfunctionarissen in de afgelopen jaren eisen hun tol bij het personeel.
De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV zegt bij monde van voorzitter Jean Debie: "Defensie moet onmiddellijk stoppen met verder verminderen van de personeelsfunctionarissen. Enkele jaren geleden besloot de staatssecretaris van Defensie om het aantal personeelsfunctionarissen met 1500 te verminderen; inmiddels zijn 1200 personeelsfunctionarissen wegbezuinigd.

Militairen en burgers kunnen met hun vragen en problemen niet of nauwelijks meer terecht bij hun personeelsfunctionarissen. Ook commandanten kunnen niet werken zonder de ondersteuning en de deskundigheid van de personeelsfunctionarissen. De werknemers krijgen niet de aandacht en het maatwerk dat nodig is om hen te behouden voor Defensie. Loopbaanpaden zijn onvoldoende ontwikkeld, waardoor militairen en burgers onvoldoende ontplooiingsmogelijkheden ervaren. Loopbaanbegeleiding vindt niet meer plaats. Functioneringsgesprekken worden nauwelijks gehouden. De werkdruk en werkbelasting neemt door de vele vacatures alleen maar toe.

Dit wordt versterkt door de grote uitzenddruk waar vele onderdelen van de krijgsmacht mee te maken hebben. De staatssecretaris moet het behoud van personeel de hoogste prioriteit geven teneinde de grote uitstroom van ervaren militairen te stoppen. Indien de staatssecretaris hierin niet slaagt, zal de operationele gereedheid van eenheden in gevaar komen."