Nederlandse Politiebond


RECHTBANK DEN HAAG buigt zich over VERPLICHTE PAUZES WATERPOLITIE

Op dinsdag 16 september vond bij de rechtbank in Den Haag de zitting plaats over de invoering van het verplicht pauzeren voor medewerkers van de Waterpolitie. Door deze maatregel zijn de betreffende collega's gedwongen dagelijks een half uur langer 'op het werk' te zijn, terwijl ze in de pauzetijd meestal niet van boord kunnen met achterlating van hun uniform en dienstwapen. Volgens de definities van de Arbeidsinspectie is echt pauzeren daardoor in feite niet mogelijk.

Het verplicht pauzeren door de Waterpolitie is een gevolg van de invoering van een nieuwe pauzeregeling voor het gehele Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Op basis van deze regeling zijn alle medewerkers verplicht een half uur te pauzeren, behalve als de aard van hun werk dat onmogelijk maakt. Volgens de NPB en de ACP geldt dat laatste (nog steeds) voor de bemanning van de vaartuigen, maar de korpsleiding van het KLPD denkt daar anders over. Bij de Waterpolitie werken zo'n 300 mensen, waarvan ongeveer tweederde lid is van de NPB.

Om een goed beeld van de praktijk te krijgen stelde de rechter allerhande vragen over onder andere het aanmeren van de boot, de mogelijke vervoersmiddelen om naar de kade te komen (waterscooters bijvoorbeeld) en de verschillende getijden waarmee men te maken kan hebben. De uitspraak van de rechter in de civiele procedure aangespannen op initiatief van de NPB wordt eind oktober verwacht.

Gepubliceerd op 16 september 2008 door Dick Harte. Fotograaf: Eunice Pais

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.