Provincie Noord-Holland

Kabinet kort op stedelijke vernieuwing

16-9-2008

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maken zich ernstig zorgen over de forse reductie van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing, die het kabinet voorstelt in de ontwerp-rijksbegroting 2009.

Voor de periode 2010-2014 reduceert het Rijk de stedelijke vernieuwing tot 1,2 miljard, in de afgelopen periode 2005-2009 was dit 1,6 miljard. Met deze reductie slaat het kabinet de basis van stedelijke vernieuwing weg. Ook valt de forse reductie niet te rijmen met het streven van het kabinet om in de toekomst meer binnenstedelijk te bouwen. Omdat studies laten zien dat de problemen in de steden onverminderd groot blijven, ligt juist een grotere overheidsbijdrage meer voor de hand. Het college vindt dat niet alleen in de krachtwijken moet worden geïnvesteerd, maar ook in steden zoals Den Helder.

Gedeputeerde Staten zijn blij met de verbeteringen die het kabinet voor verkeer en vervoer voorstelt, in het bijzonder de 4,5 miljard voor het spoor en de studie naar de toekomst van de Zaanlijn, onderdeel van de verbinding Alkmaar-Eindhoven.
De provincie is verheugd over de 62 miljoen extra voor duurzame mobiliteit, zoals het stimuleren van schonere motoren (Euro 5) in bussen en vrachtwagens en een fijnstofconvenant voor bestelwagens, om de luchtkwaliteit te verbeteren.
De provincie investeert veel in offshore windindustrie en heeft hierdoor een grote toegevoegde waarde voor de landelijke doelstellingen. Zij vindt het daarom terecht dat het Rijk nu werk maakt van de verlening van vergunningen voor windmolenparken op zee. Ook de vele aandacht voor duurzaamheid en klimaatproblematiek in de begroting kan op steun van de provincie rekenen.

Gedeputeerde Staten constateren dat hun inspanningen voor de ontwikkeling van kennis en innovatie op het gebied van agribusiness, zoals Agriport A7 en seedvalley, aansluiten bij de voorstellen van het Rijk.
Het college is tevreden dat het kabinet voor de periode 2009-2012 ruim 10 miljoen extra per jaar uittrekt voor de culturele instellingen in de basisinfrastructuur zoals jeugdtheaters. Dit sluit aan bij de nieuwe Cultuurnota 2009-2012 van de provincie.

De provincie onderstreept ook het belang van de invoering van de verwijsindex, waarmee de jeugdketen effectiever de zorg voor risicojongeren kan afstemmen. Het Rijk trekt hiervoor 10 miljoen uit in 2009 en 20 miljoen in 2010. In 2009 ondersteunt en realiseert de provincie de invoering van de Verwijsindex, samen met alle Noord-Hollandse gemeenten, met uitzondering van de Stadsregio Amsterdam.