Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Gemeenten krijgen regie bij veiligheid

16 september 2008

Het kabinet stelt gemeenten beter in staat om criminaliteit, overlast en verloedering op lokaal niveau te bestrijden. Overlast, verloedering, kleine en georganiseerde misdaad moeten niet alleen door politie en justitie bestreden worden, maar vooral ook door gemeentebesturen. Zij krijgen de regie over het lokale veiligheidsbeleid en voeren dat samen met andere lokale organisaties uit.

Het kabinet ondersteunt de gemeenten daarbij. Vooral het effectief aanpakken van overlast door jongeren, uitgaansoverlast en verloedering van de woonomgeving vraagt om aanvullende maatregelen. Een voorbeeld daarvan is het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast. De wet Bestuurlijke boete zal in 2009 in werking treden. Dit geeft gemeenten de mogelijkheid veroorzakers van overlast direct te beboeten. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid burgemeesters de bevoegdheid te geven om asociale gezinnen die ernstige overlast in hun eigen wijk veroorzaken, uit huis te plaatsen.
* In de loop van de komende jaren komen er bij de politie 500 wijkagenten bij. Zij bestrijden overlast en criminaliteit en zorgen voor sociale rust en een gevoel van veiligheid in wijken. Hiervoor is een bedrag beschikbaar dat oploopt tot ¤ 35,6 miljoen per jaar.
* Veel overlast wordt veroorzaakt door jongeren onder invloed van alcohol. Daarom is strenger toezicht nodig op het verkoopverbod van alcohol aan jongeren. Dit toezicht wordt in 2010 overgeheveld naar de gemeenten.
* Voor het bestuurlijk bestrijden van georganiseerde criminaliteit komt er in Nederland een aantal centra, waarin gemeenten, politie, justitie, de Belastingdienst, de FIOD-ECD en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) samenwerken. Ook het bedrijfsleven kan meedoen. Op deze manier kan voorkomen worden dat de onderwereld gebruik maakt van legale structuren en methoden voor illegale activiteiten.
* Ook bij de politie gaat speciale aandacht uit naar de aanpak van georganiseerde misdaad, fraude, cybercrime en mensenhandel. In 2009 is hiervoor ¤ 16,4 miljoen extra beschikbaar. Omdat mensenhandel vaak samengaat met prostitutie, komt er een verplicht vergunningstelsel voor prostitutie om illegale prostitutie tegen te gaan.
* Er komen in negen gemeenten proefprojecten met Burgernet. De politie benadert daarin bij een zoekactie mensen met de vraag uit te kijken naar een persoon of voertuig. Hiervoor is in totaal ¤ 1,5 miljoen beschikbaar.

Meer beleidsruimte voor gemeenten en provincies

Gemeenten en provincies krijgen meer ruimte van het Rijk om hun taken te vervullen. Daardoor is de overheid beter in staat om de verwachtingen van de burgers waar te maken. Het kabinet gaat door met vermindering van de administratieve lasten en een betere (elektronische) dienstverlening. De diversiteit in het personeelsbestand moet worden vergroot. Het kabinet wil dat werknemers met een publieke taak hun werk veilig kunnen doen en met respect worden bejegend.
* Met het programma Krachtig Bestuur worden gemeenten en provincies ondersteund bij het vergroten van hun bestuurskracht.
* De tien meest gevoelde knelpunten in de administratieve lasten voor burgers moeten worden opgelost. Zo moeten vanaf 1 januari 2009 de 25 meest gebruikte formulieren van de overheid begrijpelijk zijn.
* Voor administratieve lasten voor professionals, zoals agenten, onderwijzers en verplegers en voor mede-overheden is in mei van dit jaar een meldpunt geopend. Aan oplossing van gemelde knelpunten wordt gewerkt.
* De overheidsdienstverlening moet minimaal het rapportcijfer 7 krijgen. De gerichte inzet van de elektronische overheid is onmisbaar om dit te bereiken. Samen met andere overheden maakt het Rijk dit in zes voorbeeldprojecten zichtbaar.
* www.MijnOverheid.nl wordt vanaf eind 2008 hét digitale loket waarbij Nederlandse burgers hun overheidszaken op een gemakkelijke én veilige manier kunnen regelen. Hiervoor is in totaal ¤ 28,5 miljoen beschikbaar.
* Een handvest voor verantwoordelijk burgerschap kan helpen bij het beantwoorden van vragen over hoe we met elkaar om moeten gaan. De komende jaren wil het kabinet in dialoog met de samenleving zo'n handvest opstellen.
* Er komt een Huis voor democratie en rechtsstaat. In het schooljaar 2008/2009 start het Huis in een voorlopige opzet met een programma voor scholieren. Hiervoor is een bedrag beschikbaar dat oploopt tot ¤ 3,5 miljoen vanaf 2012.
* Dit jaar wordt de staatscommissie Herziening Grondwet ingesteld. Deze commissie gaat onder meer na in hoeverre de Grondwet het democratisch bestel beter kan waarborgen.
* De overheid wil een divers samengesteld personeelsbestand. Ook het komend jaar wordt een extra inspanning geleverd om vooral in hogere functies vrouwen en allochtonen aan te trekken. Hiervoor is in totaal ¤ 9,3 miljoen extra beschikbaar.
* Werknemers met een publieke taak (zoals hulpverleners en personeel in het openbaar vervoer) krijgen steun van het kabinet om veilig hun werk kunnen doen. Hiervoor is in totaal ¤ 8,7 miljoen extra beschikbaar.