De Haagse Hogeschool

Zorg voor innovatie!

Op 17 september 2008 organiseren Zenc en het eSociety Instituut het seminar Innovatie Anders: een inspirerende dialoog tussen zorgaanbieders, verzekeraars, zorgconsumenten, ambtenaren, beleidsmakers uit zorg en welzijn, omlijst door praktische voorbeelden van âinnovatie andersâ.

Door de toenemende vergrijzing, de hogere levensverwachting en het groeiende aantal mensen met een chronische aandoening neemt de zorgvraag snel toe. De beschikbare beroepsbevolking groeit niet mee met deze vraag. Er moet dus meer zorg worden geboden met minder mensen. Tegelijkertijd worden de aan de zorg gestelde eisen steeds hoger. Mensen worden mondiger en beschikken over steeds meer informatie. Niet alleen over gezondheid, maar ook over de kwaliteit van het zorgaanbod.

Deze ontwikkelingen in zorg en welzijn dwingen organisaties tot chronische innovaties. De zorg moet slimmer worden georganiseerd. De behoefte van de patiënt als zorgconsument zal meer centraal komen te staan. Zorgfuncties en bijbehorende processen moeten in de toekomst beter en efficiënter worden, en preventie zal meer aandacht krijgen. De toepassing van innovatieve technologieën speelt daarbij een belangrijke rol.

Het seminar richt zich op de uitdaging van het praktisch op gang brengen en verankeren van innovatie in organisaties en binnen netwerken in de zorg. Het wordt duidelijk hoe Elektronische Patiënt Dossiers ingezet kunnen worden om veranderingen te versnellen. âKafkabrigadiersâ laten zien hoe patiënten een cruciale rol in zorginnovatie vervullen. De mogelijkheden van prototypes als innovatiemethodiek passeren de revue. Ook staan we stil bij de betekenis van âHealth 2.0â.

Dagvoorzitter van het seminar Innovatie Anders is Bert Mulder, lector Informatie, Techniek en Samenleving aan De Haagse Hogeschool. Presentaties zijn ondermeer van Arre Zuurmond, hoogleraar aan de TU Delft; Bettine Pluut, medblogger en verbonden aan de Universiteit Utrecht, Martijn Hulst, Nexthealth en van Ruurd Priester, Lost Boys.

Het seminar vindt plaats van 13.00 â 17.00 uur in Korzo5hoog, Binckhorstlaan 36, 2516 BE Den Haag. U bent van harte welkom het seminar bij te wonen. Voor meer informatie over het seminar, zie www.innovatieanders.nl.

Zenc is een toonaangevend onderzoeks- en adviesbureau, dat met de publieke sector en de zorgsector werkt aan het vinden en implementeren van innovatieve, concrete oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Wij doen dit door verbindingen te leggen tussen de strategische doelen, de processen en het gebruik van de informatievoorziening van de betrokken (keten van) organisaties. www.zenc.nl

Het eSociety Instituut is een zelfstandig ontwikkel-, ontwerp- en onderzoeksinstituut en werkt als structurele innovatiepartner voor organisaties in zorg en overheid aan vraagstukken op het snijvlak van technologisch, sociaal en maatschappelijk terrein, met focus op de gebruiker. Het eSociety Instituut is een initiatief van het Lectoraat Informatie, Technologie en Samenleving van De Haagse Hogeschool. www.esocietyinstuut.nl