Gemeente Putten

Gemeente organiseert informatieavond over de Wmo (08-09-2008)


---

Op woensdag 17 september 2008 organiseert de gemeente Putten in cultureel centrum Stroud een informatieavond over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Programma

19.00 uur Ontvangst

19.30 uur Opening

19.35 uur Inleiding door wethouder Frits Fabriek

19.40 uur Inleiding Wmo in vogelvlucht

19.55 uur Workshops

20.55 uur Pauze

21.10 uur Plenair (prestatievelden 2, 5, 7, 8 en 9)

21.40 uur Afsluiting

22.00 uur Einde

De Wmo is een zogenaamde participatiewet. Dat betekent dat burgers en instellingen recht hebben op inspraak hoe de gemeente invulling geeft aan de Wmo.

Elke gemeente is verplicht een beleidsplan Wmo te hebben. Voor de inhoud heeft de gemeente veel keuzevrijheid. Wel heeft de landelijke overheid een aantal kaders vastgesteld waar gemeenten beleid op moeten formuleren. Deze kaders worden prestatievelden genoemd. Het zijn er negen:


1. De leefbaarheid en sociale samenhang vergroten.


2. Jongeren en ouders ondersteunen.


3. Informatie en advies geven.


4. Ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers.


5. Zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen.


6. Voorzieningen voor mensen met een beperking.


7. Opvang voor mensen met problemen.


8. Openbare geestelijke gezondheidszorg.


9. Zorg voor mensen met een verslaving.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het beleidsplan Wmo voor de komende vier jaren. Over de plannen is een notitie geschreven onder de naam De Wmo, de prestatievelden doorgelicht. De notitie ligt vanaf woensdag 10 september ter inzage op het gemeentehuis of is te downloaden via de gemeentelijke website (www.putten.nl).

Voordat het beleidsplan aan de gemeenteraad wordt aangeboden, is het college van burgemeester en wethouders benieuwd naar de mening van haar inwoners en betrokken instanties. De gemeente nodigt inwoners, maar ook alle verenigingen en instellingen c.q. instanties met raakvlakken met de prestatievelden leefbaarheid en sociale samenhang en mantelzorg en vrijwilligers uit de informatieavond bij te wonen.

Tijdens de informatieavond staan deze twee prestatievelden centraal. Voor mantelzorg en vrijwilligers is gekozen, omdat de gemeente voor mantelzorg bezig is een lokaal steunpunt in te richten en in 2008 is het Steunpunt Vrijwilligerswerk Putten gestart. De gemeente is benieuwd of dit aan de verwachtingen voldoet en of er nog andere wensen leven. Bovendien is in ontwikkeling de relatie met de maatschappelijke stage waarbij leerlingen van het voortgezet onderwijs stage gaan lopen.

Het prestatieveld leefbaarheid en sociale samenhang kan eigenlijk alleen maar samen met de inwoners beschreven worden. Zij zijn hierbij namelijk niet alleen betrokken als afnemer (consument), maar de wet verwacht van hen ook een actieve bijdrage (producent). In dit prestatieveld gaat het zowel om de fysieke als de sociale kant. De inrichting en veiligheid van de wijk maar ook hoe mensen als buren met elkaar om gaan. Als burgers elkaar kunnen vinden is er minder zorg nodig. Wat doen zij zelf en wat verwachten zij van de gemeente. Vragen die tijdens de avond zeker aan bod zullen komen. Tijdens de informatieavond ligt de nadruk op de sociale samenhang. Immers, voor de verschillende wijken in Putten worden al wijkveiligheidsavonden gehouden waar de fysieke kant nadrukkelijk aan de orde komt.

De twee prestatievelden worden in drie afzonderlijke workshops toegelicht, namelijk een workshop leefbaarheid en sociale samenhang, een workshop mantelzorg en een workshop vrijwilligerswerk. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor één workshop.

In verband met de indeling van de bezoekers bij de workshops verzoekt de gemeente aan belangstellenden om zich aan te melden. Dat kan door een e-mail met de juiste gegevens te sturen naar jmeerssman@putten.nl onder vermelding van informatieavond Wmo of telefonisch via nummer 0341-359642. Ook staat er een aanmeldformulier in de Wmo-krant die deze week huis-aan-huis in Putten wordt verspreid.