Rijksuniversiteit Groningen

Molecular genetic studies in epithelial cells of lung cancer and COPD patients

Datum: 17 september 2008

Promotie: mw. M.C. Boelens, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular genetic studies in epithelial cells of lung cancer and COPD patients

Promotor(s): prof.dr. H.M. Groen, mw. prof.dr. D.S. Postma, prof.dr. W. Timens

Faculteit: Medische Wetenschappen

Verband tussen longkanker en COPD nader in kaart gebracht

Ieder jaar overlijden in Nederland zo'n 14.000 mensen aan longkanker en COPD (chronisch obstructieve longaandoening). Roken is de voornaamste oorzaak van deze ziekten. Rokers met COPD hebben tot tienmaal meer kans om longkanker te krijgen dan `gezonde' rokers zonder COPD.

Promovenda Mirjam Boelens onderzocht de relatie tussen roken en longkanker, en hoe het kan dat COPD-patiënten een verhoogd risico hebben op longkanker. Haar onderzoek laat zien dat roken allerlei genetische veranderingen teweegbrengt in de luchtwegbekleding van de longen, de epitheelcellen. Een deel van deze veranderingen is ook zichtbaar in de longkankercellen. De gevonden genen spelen mogelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van longkanker.

De genetische profielen van het epitheel van rokers met en zonder COPD zijn vergelijkbaar. COPD heeft echter wel invloed op de genexpressie in de longkankercellen. Blijkbaar, zo stelt Boelens, hebben de longkankercellen in patiënten met COPD een ander genexpressieprofiel, en ontstaan longkankercellen bij COPD-patiënten mogelijk via een ander pathogenetisch proces.

Mirjam Boelens (Buren, Ameland, 1974) studeerde medische biologie in Leeuwarden. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Pathologie en Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Spinoza-prijs van prof.dr. D.S. Postma, een van Boelens' promotoren, en door de Jan Kornelis de Cock Stichting. Boelens verricht thans, als fellow van KWF Kankerbestrijding, borstkankeronderzoek aan de University of Chicago. /JW