Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 11 september 2008

Overheid kan hulp bij handhaving goed gebruiken

Promotie Sabine Gabriël-Breukers over hulp bij de rechtshandhaving

Er is een leger aan toezichthouders en een woud aan regelgeving nodig om het recht te handhaven. De overheid kan taken uitbesteden. In haar proefschrift onderzocht de juriste Sabine Gabriël-Breukers de randvoorwaarden en valkuilen. Ze promoveert op 17 september aan de Universiteit van Tilburg.

Het handhaven van de wet is traditioneel een taak voor de overheid. Maar sinds de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam, is de vraag actueel of de overheid de verantwoordelijkheid voor het toezicht houden op de naleving van regels door burgers en bedrijven, wel alleen kan dragen. In haar proefschrift Hulp bij de handhaving onderzocht Sabine Gabriël-Breukers het juridisch kader waarbinnen de overheid taken naar privaatrechtelijke instellingen kan overhevelen. "Het uitbesteden van taken is meer dan zomaar de werkzaamheden bij het bedrijfsleven over de schutting gooien. De overheid moet de betrouwbaarheid van de bedrijven waarmee wordt samengewerkt waarborgen. En er moet een vertrouwensrelatie tussen het bedrijf en de cliënt zijn. Dan kan er effectiever en efficiënter worden gewerkt."

De promovenda heeft het juridische kader uitgewerkt, en ze doet concrete aanbevelingen voor de praktijk. Daarvoor nam zij interviews af bij instellingen, in de zeevaart, de luchtvaart en de diervoedersector. "Cruciaal is de informatieoverdracht tussen de overheid en de instelling. Zo werkt de zeevaart met klassenbureaus, die de veiligheid van de schepen certificeren en controleren. Deze bureaus bestaan sinds de achttiende eeuw en werkten oorspronkelijk in opdracht van verzekeraars. Ze hebben kantoren in alle grote havens ter wereld en zijn prima uitgerust om de regelgeving te handhaven. Zulke internationale controles zouden voor de Inspectie Verkeer en Waterstaat een enorme operatie betekenen." De overheid kan dus gebruik maken van certificerende instellingen of keuringsinstanties, zoals in de zeevaart al gebeurt. In hun regelgeving verwijzen instellingen ook vaak naar de overheidsregels. Voor bedrijven kan het stimulerend werken om deel te nemen aan certificering, wanneer dit leidt tot minder overheidstoezicht. En dat schept ruimte voor de overheid om zich te richten op bedrijven die buiten de boot vallen.

Risico
Risico's aan de overheveling van taken, waarschuwt Gabriël-Breukers, spelen vooral als het gaat om het opsporen en bestraffen van overtredingen. Daardoor komt de vertrouwensrelatie tussen de privaatrechtelijke instelling en de cliënt in het geding. Een cliënt is minder open met zijn informatie als er met sancties wordt gedreigd.

Sabine Gabriël-Breukers (1976, Eindhoven) studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Tilburg. Zij studeerde in 2000 af binnen het staats- en bestuursrecht. Na haar afstuderen was zij adviseur voor een ingenieursbureau en in 2002 werd ze docent en onderzoeker bij de vakgroep staats- en bestuursrecht van de UvT. Momenteel werkt ze als docent en hoofd van de afdeling onderzoeksondersteuning voor het Faculteitsbureau van de Faculteit Rechtsgeleerdheid.