IVN Nederland


Kindermiddag: op zoek naar paddenstoelen

Het wordt vast een herfst vol paddenstoelen! Een perfecte uitnodiging reden voor kinderen van 6 tot 11 jaar om samen met IVN de bossen in te gaan. Ga mee, en zoek de mooiste en meest bijzondere paddenstoelen die er in het Elfbergen bos te vinden zijn.

Vocht en warmte bieden samen de beste omstandigheden voor paddenstoelen. Deze bijzondere soort in de natuur verschijnt zomaar, ineens. Vroeger verwonderden mensen zich dan ook over paddenstoelen. Ze brachten zwammen in verband met bovennatuurlijke dingen, zoals duivels en heksen. Dit zie je terug in paddenstoelennamen zoals duivelsei, duivelsbrood, heksenkring en elfenbankje.

Omdat er geen oorzaak voor de aanwezigheid van paddenstoelen was, verzonnen mensen toen zelf maar een verklaring. Op plaatsen met heksenkringen dansten heksen in de nacht, zeiden ze. En elfen gebruikten paddenstoelen om op te zitten: het elfenbankje. Ook de naam paddenstoel zelf verwijst nog naar die tijd. Padden, zo dacht men, zijn huisdieren van heksen en tovenaars; paddenstoelen zijn hun zitplaatsen.

Vroegen wisten mensen dus weinig van paddenstoelen. Ze zijn ook anders dan andere levende wezens. Een paddenstoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen bladgroen om zonlicht op te vangen. Bovendien kunnen ze groeien in het donker.

Dit zijn eigenschappen die paddenstoelen onderscheiden van planten. Wat is een paddenstoel dan wel? Het duurde lang voordat onderzoekers het antwoord vonden. Paddenstoelen zijn het zichtbare gedeelte van een draderige massa die onder de grond leeft, of in hout. Samen met de paddenstoel noem je die massa een zwam.

Programma

De temperatuur en vochtigheid bepalen welke paddenstoelen je in herfstbossen vindt. Dat maakt de zoektocht extra spannend! Soorten als de bekende Grote stinkzwam, de Aardappelbovist en allerlei houtzwammen zullen er zeker zijn. En alleen daarmee is al een hele dag te vullen. We beginnen de middag met wat informatie over paddenstoelen. Daarna gaan de kinderen, gewapend met spiegeltjes en loepjes, het bos in. Laarzen mee dus! Voor de echte fanatiekelingen, onderzoekers in de dop, is er nog ruimte voor onderzoek in de Natuurkeet. Naslagwerken, determineerboeken en microscopen helpen hierbij.

17 september 2008 14:00 - 16:00 uur
Plaats: Oudemirdum
Locatie/vertrekpunt: Werkschuur van Staatsbosbeheer in Oudemirdum Route met eigen vervoer: De werkschuur ligt in het Bosgebied Elfbergen. Afslag Sminkewei/Beukenlaan.
Kosten: 4
Georganiseerd door: Staatsbosbeheer, Mar en Klif en IVN Sudwesthoeke

Meer informatie bij:
Informatiecentrum Mar en Klif te Oudemirdum
0514-571777. Kijk ook op www.ivn.nl/sudwesthoeke Aanmelden: Ja