GroenLinks

17 september 2008

Betere Alternatieven Liggen Klaar

Het kabinet spreekt in de Miljoenennota over TARA (There Are Real Alternatives). GoenLinks komt met BALK (Betere Alternatieven Liggen Klaar). In haar Tegenbegroting 2009 kiest GroenLinks voor versterking van kansen van mensen in een kwetsbare positie (kansarme jongeren, langdurig werklozen, chronisch zieken en gehandicapten). Voluit wordt koers gezet naar een duurzame economie.
* Zonder het begrotingsoverschot aan te spreken doet GroenLinks voor 2009 voorstellen voor onder meer verbetering van de Jeugdzorg en het Onderwijs (1,5 miljard euro) en de Zorg (1,1 miljard euro).
* GroenLinks komt de belofte van het kabinet na om in 2009 de laagste inkomens te ontzien. De koopkracht van mensen op het minimum neemt door diverse maatregelen toe: het terugdraaien van de verlaging van de algemene heffingskortingen, een ruimere aftrek van zorgkosten voor chronisch zieken en gehandicapten en een hogere huurtoeslag. Dat levert de lagere inkomens gemiddeld 500 euro per jaar op.
* Moderne gezinnen worden ondersteund met het ongedaan maken van de bezuiniging op de kinderopvang en uitbreiding van verlofmogelijkheden.
* De solidariteit tussen jong en oud wordt hersteld door van ouderen een grotere bijdrage te vragen aan de kosten van de AOW en een begin te maken met een echt vernieuwde, flexibele en solidaire AOW.
* GroenLinks wil nú een groene trendbreuk op weg naar een duurzame, klimaatneutrale economie. Waar het kabinet in 2009 pas op de plaats maakt, kiest GroenLinks wél voor extra belasting op vervuilende productie en consumptie. Dat schept ruimte voor schone en duurzame bedrijvigheid, noodzakelijk om met name de stijgende uitstoot van CO2 in Nederland te keren. Verbetering van openbaar vervoer (400 miljoen), versterking van natuur en aanpassing aan klimaatverandering (400 miljoen), alsmede extra fondsen voor biologische landbouw en duurzame energie (400 miljoen) maken de begroting groener. Sluitstuk is een forse fiscale vergroening, die milieu een reële prijs geeft en de lasten op arbeid met 5 miljard verlicht.

GroenLinks roept het kabinet nogmaals op om Nederland klaar te maken voor de toekomst. De voorstellen liggen op tafel. Nu de politieke moed om ze waar te maken.

Femke Halsema

Jolande Sap

Download hier de tegenbegroting van GroenLinks (PDF): http://www.groenlinks.nl/2ekamer/tegenbegroting2009.pdf

NB: De Tegenbegroting 2009 van GroenLinks is doorgerekend door het Centraal Planbureau. GroenLinks dankt het CPB hiervoor. Anders dan voorgaande jaren betreft het hier alleen een controle van de budgettaire gegevens. De effecten van de plannen van GroenLinks - evenals die van de andere oppositiepartijen - op de economie en de koopkracht zijn niet in de doorrekening van het CPB betrokken. GroenLinks betreurt dat en hoopt dat het CPB volgend jaar een volledige doorrekening van oppositieplannen zal kunnen presenteren. De gevolgen van de kabinetsplannen in de Miljoenennota 2009 zijn immers wél volledig doorgerekend (zie de Macro Economische Verkenning 2009). Het komt het politieke debat over de begroting 2009 ten goede als alle partijen met gelijke wapens de politieke arena kunnen betreden.

Download hier de doorrekening van het Centraal Planbureau (PDF): http://www.groenlinks.nl/2ekamer/doorrekeningtegenbegrotingCPB.pdf