Gemeente Duiven


De liemers leest - de liemers schrijft

---

afbeelding: Hebt u moeite met lezen en schrijven? Met deze slogan willen de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort, Zevenaar en Rijnwaarden aangeven dat er de hele maand september aandacht is voor laaggeletterdheid. Laaggeletterdheid, ook wel analfabetisme genoemd, is ook in onze gemeenten een probleem.

Laaggeletterden
In Nederland zijn ongeveer anderhalf miljoen `laaggeletterden'. Deze mensen hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks leven belemmert. Van deze anderhalf miljoen hebben een miljoen een Nederlandse en een half miljoen een niet-Nederlandse achtergrond.

Themamaand in de Liemers
De Liemerse gemeenten haken niet alleen aan bij de Week van de Alfabetisering, maar gaan nog een stap verder in de strijd tegen laaggeletterdheid. De hele maand september is uitgeroepen tot themamaand. Gestart wordt direct op 1 september met een interne campagne voor gemeentepersoneel. Voor met name de medewerkers aan de publieksbalies is het zinvol te leren hoe je laaggeletterdheid herkent en hoe je het bespreekbaar maakt. Er worden herkenningswijzers uitgedeeld en workshops georganiseerd. Gemeenten zorgen ervoor dat onderwijs voor laaggeletterden mogelijk is, o.a. door de kosten laag te houden.
Naast de gemeenten worden ook bibliotheken, cultuurcentra, de Rabobank, ondernemersvereniging Lindus en Vivare betrokken bij de themamaand. Basisscholen worden geattendeerd op het speciale lespakket. Via de gemeentehuizen, de gemeentelijke websites en gemeentepagina's in de huis-aan-huiskranten wordt voorlichting gegeven over het thema laaggeletterdheid.
De campagne in de maand september heeft als uiteindelijke doel laaggeletterdheid in de regio Liemers te verminderen en veel meer inwoners een kans te geven om volwaardig "mee te doen".

Meer informatie
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de infohoek in de hal van het gemeentehuis. Hier is een infomap verkrijgbaar.

Kijk voor meer informatie op:
www.lezenenschrijven.nl
www.taalkracht.nl