Gemeente Sneek


fractievoorzitter groenlinks, neemt afscheid

Corrie Dam, fractievoorzitter GroenLinks, neemt afscheid

"Het ga jullie en ons aller Sneek goed." Met deze woorden nam Corrie Dam, fractievoorzitter van GroenLinks dinsdagavond tijdens de raadsvergadering afscheid van de Sneker gemeenteraad. Enkele weken geleden liet ze in een brief aan de burgemeester en de fractievoorzitters van de andere partijen in de gemeenteraad weten het raadswerk niet meer goed te kunnen combineren met haar andere werkzaamheden. Dam zat sinds 2001 in de gemeenteraad.

Corrie Dam neemt afscheid van Sneker raad Burgemeester Brok, voorzitter van de gemeenteraad, bedankte Dam voor haar inzet en noemde haar "een goed raadslid, één van de betere". Hij prees haar maatschappelijke betrokkenheid en kenschetste haar vertrek als een verlies voor de Sneker raad.

Vingertje
"U heeft een heldere politieke geest en u formuleert scherp. U heeft een goed analytisch vermogen, maar blijft ook altijd praktisch", aldus Brok. "En", vervolgde hij, "u heeft ook het vingertje." Deze uitspraak leidde tot geluiden van herkenning op de publieke tribune waar haar partner, moeder, zussen, andere familieleden en vrienden hadden plaatsgenomen om bij het afscheid te zijn.

Voordat de burgemeester de vertrekkende fractievoorzitter een fijne tijd in een nieuwe fase in haar leven toewenste, gaf hij haar nog mee dat GroenLinks in zijn ogen de afgelopen jaren meer invloed heeft gehad, dan dat die ene zetel in de raad zou doen vermoeden.

Protest heeft een functie
Na het overhandigen van bloemen en een cadeau (een ingelijste foto van het oude Martiniplein) nam Corrie Dam zelf het woord. "Daar sta ik dan... Wat zal ik dit missen." In haar afscheidstoespraak ging ze in op de discussie rond de beoordeling van het actieverleden van politici. "Toch nog even het vingertje." Hoewel Dam aangaf, absoluut tegen geweld te zijn, vindt ze het een slechte zaak dat protestbewegingen gecriminaliseerd worden. "Want protest heeft een functie. Zonder protestbwegingen was er geen algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen, was er geen schoolplicht voor jongens én meisjes, was er geen persvrijheid en ook geen milieuwetgeving."

Dam wenste voor de raadsleden van Sneek dat ze het vanzelfsprekende altijd kritisch blijven bekijken. "Sta voor je mening. Een afwijkend standpunt is een pré. Het scherpt het debat, versterkt de argumentatie en is de basis van de democratie."

Installatie Angeline Kerver Na het afscheid van Corrie Dam werd haar opvolgster Angeline Kerver geïnstalleerd. Zij is geen onbekende in de Sneker raad, waar ze in de vorige raadsperiode ook deel van uit maakte. De burgemeester verwelkomde haar in de raad "mei blommen, en noch wichtiger in eigen nammebuordsje".

Foto's: Simon Bleeker