Rechtbank Zwolle-Lelystad


Regionale Brandweer en Gemeente Almere aansprakelijk voor verdrinkongeval

Zwolle- Lelystad, 17 september 2008 - In de nacht van 2 op 3 september 2002 is een man tijdens een vaartocht op een recreatieplas te Almere te water geraakt en verdronken. Nabestaanden houden daar onder andere de Regionale Brandweer en de Gemeente Almere voor aansprakelijk.

De rechtbank oordeelt dat het hulpverlenend optreden van de brandweer op meerdere onderdelen tekort is geschoten. Er was sprake van onduidelijke bevelsverstrekking, trage bevelsopvolging en tekortschietend materieel. Daardoor werd tijd verloren. Na onderdompeling is niet adequaat gehandeld en is onder meer te snel overgegaan tot bergen in plaats van redden. De Regionale Brandweer én de Gemeente Almere zijn hiervoor (mede)aansprakelijk. Er is geen persoonlijke aansprakelijkheid van de bevelvoerder en/of de officier van dienst.

Verdrinking en daardoor de schade bij de nabestaanden is mede het gevolg van de onvoorzichtigheid van het slachtoffer. Daarom zijn de Regionale Brandweer en de Gemeente Almere niet voor 100%, maar voor 33% aansprakelijk.

De procedure wordt verder aangehouden voor nadere informatie over de aard en omvang van de schade.

LJ Nummer

BF0802

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 17 september 2008 Naar boven