Bouwsteentje wint Koks! Innovatie Trofee

17/09/2008 10:23

Kokskwartet

Het Bouwsteentje is winnaar geworden van de Koks! Innovatie Trofee. Dit is dinsdagmiddag 16 september tijdens de Deli XL Foodservice Fair in Apeldoorn bekendgemaakt.

Van de 33 ingezonden innovaties trok Het Bouwsteentje, een energie- en eiwitverrijkt gebakje, aan het langste eind. "Het is een echte innovatie die voor een grote groep mensen waarde kan hebben", aldus juryvoorzitter Nelleke Meinders.

Doel van Het Bouwsteentje is om een bijdrage te leveren aan het oplossen van ondervoeding. Voedingsvezels, hoogwaardig eiwit, spoorelementen, vitamines en koolhydraten verrijken dit gebakje. Deze bestanddelen zijn nodig bij ondervoeding en bij wondherstel. Met dit product kan op een gastvrije wijze iets tegen ondervoeding worden ondernomen. De inzenders zijn FoodQuest en Patisserie Unique.

De Koks Innovatie Trofee, een initiatief van Kokskwartet, een samenwerkingsverband van vijf koksverenigingen, was opgedeeld in drie categorieën. De volgende inzendingen vielen in de prijzen.

Management en concept:


1) Kleurcode voor maaltijdcomponenten. Dit zogeheten Portion Pack-concept bestaat uit kant-en-klare maaltijdcomponenten voor zorginstellingen, per portie verpakt. Voor toepassing in een huiswinkel werd een kleurcode systeem ontwikkeld. Rood, groen, geel, blauw en wit staan ieder voor een bepaalde prijs. Deelnemer: Holland Food Service.

Commentaar jury: "Mooie innovatie, die nog innovatiever was geweest als de mate van gaarheid meegenomen zou zijn bij de codering."


2) Gezondheidsgetal. Geeft indicatie hoe gezond een maaltijd is. Criteria voor gezonde voeding, gemeten naar vetten, koolhydraten, eiwit, vitamines en mineralen zijn bepalend. Het gezondheidsgetal kan voor langere periodes worden toegepast. Deelnemer: Arie Burger.

Commentaar jury: "Inzender heeft een veelbelovend concept bedacht. We zijn benieuwd naar het eindresultaat."


3) Handzame verpakking voor haring. Onbreekbare en eenvoudig hersluitbare verpakking met 140 gram inhoud. Hiermee wordt ingespeeld op de vraag naar kleinere betaalbare verpakkingseenheden. Vooral geschikt voor winkels van zorginstellingen. Deelnemer: VisSpecialist Almelo.

Commentaar jury: "Hiermee speel je in op de behoefte van een grote groep oudere cliënten."

Hardware


1) Disposables net echt. Luxe disposable borden en bestek. Moeilijk van echt te onderscheiden. Het bestek oogt als metaal, de borden als porselein. Depa wil de kloof tussen plastic en aardewerk op deze manier verkleinen. Deelnemer: Depa.

Commentaar jury: "Ook voor de zorg een belangrijke innovatie omdat ambiance steeds belangrijker wordt en gemak een groot goed is."


2) Foodautomaat de Caterer. Met de Caterer kunt u 24 uur per etmaal zeven dagen per week warme en koude voedingsproducten aanbieden. Inzender: Meal Company.

Commentaar jury: "Uitermate geschikt voor instellingen waar medewerkers nacht- en weekenddiensten draaien."


3) Howigripp. Uit Amerika afkomstige tang waarmee je gloeiend hete gastronormbakken zonder problemen op kunt pakken. Deelnemer: The Case.

Commentaar jury: "Zo op het oog een prima vinding. Jammer dat we niet de gelegenheid kregen om deze tang zelf uit te proberen.''

Food en beverage


1) Het Bouwsteentje. Energie- en eiwitverrijkt gebakje dat ingezet kan worden tegen ondervoeding. Voedingsvezels, hoogwaardig eiwit, spoorelementen, vitamines en koolhydraten verrijken dit gebakje. Deelnemers: FoodQuest en Patisserie Unique.

Commentaar jury: "Het is een echte innovatie die voor een grote groep mensen, die lijdt aan ondervoeding, waarde kan hebben."


2) Oosters gekruide visfilet. De Pangasius Oriëntaal Delight is een visfilet met een oosters gekruide marinade op basis van olie. De graatvrije filet is volgens een nieuw proces voorgegaard en daarna gemarineerd. Geschikt product voor instellingen met een frontoffice concept. Deelnemer: VisSpecialist Almelo.

Commentaar jury: "Een apart, leuk product dat in de frontoffice uitstekend toegepast kan worden. Eenvoudig te bereiden."


3) Verrijkte aardappelpuree. MAGGI Puree Plus is verrijkt met voedingsvezels die bijdragen aan een goede darmwerking. Makkelijk te bereiden en te doseren. Hiermee kunt u inspelen op de trend van gezondheid en vezelverrijking. Deelnemer: Nestlé Professional.

Commentaar jury: "Een aanwinst voor cliënt en foodprofessional. Deze verrijkte aardappelpuree laat zich makkelijk toepassen."

Publiekprijs voor Heinz Pasta Bite

Op www.kokskwartet.nl zijn honderden stemmen uitgebracht op de 33 innovaties die deelnamen aan de Kokskwartet Innovatie Trofee. Om precies te zijn: 3221 mensen hebben gestemd. Zij gaven punten voor originaliteit, bruikbaarheid en de vraag of men het product zou willen kopen. De eindklassering en dus ook de winnaar is bepaald aan de hand van een weging van het aantal stemmen en de toegekende waarderingscijfers. De winnaar van de publiekprijs is geworden Heinz Pasta Bite, een nieuw frontoffice concept waarmee nieuwe doelgroepen en markten aangeboord kunnen worden. Een opmerkelijk staaltje van conceptmatig denken. Het product wordt ter plekke voor de ogen van de gasten binnen een minuut bereid uit verse, pure ingrediënten.

Eervolle vermelding:

Decoratieve smaakmakers. Het zijn smaakmayonaises en glazes (geleiachtige substantie). Culinaire, decoratieve smaakmakers van het merk Apollo, geschikt voor het verrijken van allerlei soorten gerechten. Deelnemer: Jadico.

Commentaar jury: "Mooi product ook geschikt voor de frontoffice."

Eervolle vermelding:

Verfijnde zalmtartaar. Geproduceerd van gekweekte Noorse zalm. Op smaak gebracht met verse kruiden, zout, suiker en witte wijn. De smaak is verfijnd. De zalmtartaar is verkrijgbaar in kuipjes met een inhoud van 80 gram. Deelnemer: VisSpecialist Almelo.

Commentaar jury: "Een mooi en een bijzonder product voor een doelgroep die nog niet zo groot is, maar wel kan gaan groeien. Moedige introductie."

De jury

De jury van de Kok! Innovatie Trofee bestaat uit: voorzitter Nelleke Meinders (Directeur BGP Opleidingen), Lena Hillenga (beleidsmedewerker LOC-LPR, Landelijke Organisatie Cliëntenraden), René van der Gun (hoofd Civiele Dienst van Delta Psychiatrisch Centrum), SVH Meesterkok Sjaak Jobse (manager productiekeuken Tafel Thuis van Zorgstroom in Middelburg) en Theo Pieper (Vice-president Koksgilde Nederland en hoofd voeding bij Livio locatie Het Wiedenbroek te Haaksbergen).





http://www.foodservicefair.nl