AutoRai

Hoogste score voor SEAT Altea in DEKRA kwaliteitsonderzoek

(9/17/2008)
De SEAT Altea heeft zijn uitstekende kwaliteitsniveau recent opnieuw bewezen in één van de zwaarste kwaliteitsonderzoeken in Europa. In de DEKRA kwaliteitstest 2008 scoorde de SEAT Altea de allerhoogste score in de categorie âCompacte MPVâs tot 50.000 kilometerâ.

Voor het eerst keek DEKRA in het onderzoek niet naar de leeftijd van de autoâs, maar naar het gebruik, wat resulteerde in een veel realistischere weergave van de kwaliteit van de geteste autoâs. De populaire SEAT Altea toonde zich gedurende 50.000 kilometer kwalitatief de beste ten opzichte van zijn directe concurrenten.

De gerenommeerde Duitse instantie DEKRA onderzocht de afgelopen twee jaar voor het onderzoek zoân 15 miljoen autoâs in diverse categorieën. Daarbij keek de instantie voor het eerst niet naar de leeftijd van de autoâs, maar naar de kwaliteit ten opzichte het aantal gereden kilometers gedurende twee jaar. âDe technische staat van een auto hangt veel nauwer samen met het gebruik van de auto dan met zijn leeftijd,â aldus Clemens Klinke, voorzitter van DEKRA. âDe nieuwe onderzoeksmethode leidt daarom tot veel realistischere gegevens over de technische kwaliteit en staat van de auto als in de voorgaande onderzoeken.â

SEAT Altea verslaat concurrentie op kwaliteit
Om voor een waardering in het onderzoek van DEKRA in aanmerking te komen, moesten van een model de afgelopen twee jaar ten minste 1.000 autoâs zijn onderzocht. Vijf aandachtspunten die van grote invloed waren op de waardering waren (1) onderstel/besturing, (2) motor/emissies, (3) koetswerk/ramen/interieur, (4) remsysteem en (5) elektronica/verlichting. Bovendien keek DEKRA bij de beoordeling van autoâs niet naar een algemeen gemiddelde, maar beoordeelde de Duitse instantie de kwaliteit van autoâs in een bepaalde categorie ten opzichte van elkaar. Dat betekent dat het kwaliteitsniveau van de SEAT Altea werd afgezet tegen dat van zijn directe concurrenten, wat de waardering door DEKRA en de nummer 1 positie in zijn klasse nog meer glans geeft.

Downsizing
Bij de 1.4 TSI turbo benzinekrachtbron staat âdownsizingâ centraal. Uit een relatief kleine cilinderinhoud van 1.390 cm3 genereert de motor dankzij het monteren van een turbocharger indrukwekkende prestaties. De direct ingespoten 1.4 TSI, die in Nederland naast de Altea en Altea XL Stationwagon ook leverbaar is in de SEAT Leon, levert een vermogen van 125 pk en een maximumkoppel van 200 Nm dat al vanaf 1.500 toeren per minuut beschikbaar is.