ROC Friese Poort Een leerbedrijf gevestigd in een âechtâ bedrijf ROC Friese Poort in Drachten en ICT-bedrijf Danthas, eveneens uit Drachten, hebben samen een leerbedrijf opgezet. In dit leerbedrijf werken deelnemers van ROC Friese Poort van de opleiding drie dagen per week. Op deze wijze draaien zij gedurende een jaar mee in een echte bedrijfssituatie.

Het bedrijf Danthas is een ICT-bedrijf dat zich richt op de sectoren eerstelijns zorg, MKB en notariaat en advocatuur. Het bedrijf is op zoek naar een constante stroom van jong talent en wil actief bijdragen aan de vorming van deelnemers tot ICT-talenten. ROC Friese Poort is op zoek naar praktijkgerichte vormen van onderwijs waarin deelnemers maximaal worden uitgedaagd door werkelijke opdrachten/projecten in een authentieke omgeving. Door de samenwerking ontstaat een leerbedrijf binnen een bedrijf.

De manier van werken van `vakvolwassen werknemers' en `werknemers in opleiding' onderscheidt zich door het feit dat bij de `werknemers in opleiding' het leren centraal staat. De ontwikkeling van de deelnemer is uitgangspunt en de individuele groei wordt bepaald aan de hand van competenties en werkprocessen. Er is sprake van structurele begeleiding, die zowel door het bedrijf als door ROC Friese Poort verzorgd wordt. Continue reflectie en feedback op de verrichte werkzaamheden, de houding en het gedrag, zijn hierin de pijlers.

Om als werknemer aan het werk te kunnen binnen het leerbedrijf moeten de deelnemers daadwerkelijk solliciteren. Acht deelnemers hebben gesolliciteerd. Medewerkers van Danthas hebben deze deelnemers uitgenodigd voor een gesprek en zijn gekomen tot een definitieve selectie van vijf deelnemers.

Deze vijf deelnemers rouleren in groepen door het bedrijf, zodat ze kennis kunnen maken met alle aspecten van het bedrijf. Het laatste half jaar ronden de deelnemers hun Proeve van Bekwaamheid (examen) af binnen Danthas. De kracht van dit project zit in de gezamenlijke en integrale opzet van het curriculum. Danthas gaat (een deel van) de certificering van de deelnemers en ROC Friese Poort verzorgen en laat de inhoud van de lesstof zoveel mogelijk aansluiten op de activiteiten binnen Danthas.