Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

17-09-2008

Een stapje voorwaarts in de speurtocht van genetica

VU ontdekt nieuw gen in bloem petunia

VU-wetenschappers hebben een tot nu toe onbekend gen ontdekt dat cruciaal is voor de ontwikkeling van de bloeivorm van de bloem petunia. Ze hebben het gen EVERGREEN genoemd en beschrijven het in een artikel dat gisteren verscheen in het prestigieuze tijdschrift Developmental Cell. De ontdekking is een belangrijke stap in het onderzoek naar de ontwikkeling van levensvormen en variaties daarvan.

In de natuur zijn verschillende types bloeiwijzes terug te vinden. Er zijn bloeiwijzes die eindigen in een enkele bloem (tulp) en soorten die meerdere bloemen aan een tak vormen. Bij de tweede bloeiwijze zijn twee hoofdvormen aan te wijzen. De eerste hoofdvorm is de vorm waarbij diverse takken uit een stengel tevoorschijn komen: raceme of aar. Een voorbeeld hiervan is de Arabidopsis, een bloem waarvan het volledige genoom in kaart is gebracht. Bij de tweede hoofdvorm vormt zich een stengel waaruit een andere stengel tevoorschijn komt, waaruit weer een andere groeit en zo voort. Deze vorm heet cyme en voorbeelden ervan zijn de tomatenplant en de petunia. Bij het vergelijken van diverse mutaties van petunia s met diverse mutaties van Arabidopsis planten bleek dat een tot nu toe onbekend gen ervoor zorgt dat de Petunia haar specifieke bloeiwijze heeft.

De onderzoeksresultaten leveren een belangrijke bijdrage aan een van de belangrijkste vragen in de evolutionaire en ontwikkelingsbiologie, ook wel evo-devo genoemd. Deze vraag is hoe moleculaire veranderingen in de genomen van soorten ertoe hebben geleid dat er verschillen zijn opgetreden in de vorm en lichaamsbouw gedurende de evolutie.