Gemeente Heusden

Heusden haalt opnieuw geld binnen voor Otjiwarongo en oogst grote waardering

Zowel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten International (VNG-I), als de gemeente Otjiwarongo zijn enthousiast over wat er met hulp vanuit Heusden in de Namibische gemeente is bereikt. Aanleiding voor VNG-I om ruim EUR 180.000 euro toe te zeggen voor de verdere ondersteuning aan Otjiwarongo tot eind 2010.

De gemeente Heusden biedt sinds 2003 op verschillende fronten hulp aan Otjiwarongo. Er is een goede samenwerking met het plaatselijke gemeentebestuur tot stand gekomen, wat zichtbaar vruchten begint af te werpen. Het Otjiwarongo Multi Purpose Helpcenter (OMPHC), dat zich eerst vooral richtte op de bestrijding van HIV/Aids, is uitgegroeid tot een centrum waar nu o.a. ook wezen en andere kwetsbare kinderen worden opgevangen. Er is daarnaast met een speciaal `melkpoederproject' gestart, zodat met HIV/Aids besmette moeders hun baby's met melkpoeder kunnen voeden. Ook worden er vanuit het centrum `small grants' verstrekt, waarmee kleine projecten, zoals een tuinproject, een naaiatelier en een broodbakproject worden gefinancierd. De afgelopen jaren lag de nadruk op het aanbrengen van structuur en het verbeteren van de bedrijfsvoering en werkprocessen, zoals administratie en post, zowel binnen het OMP-Helpcenter als de gemeentelijke organisatie van Otjiwarongo.

Voor de ondersteuning aan Otjiwarongo vanaf nu tot eind 2010 heeft de gemeente Heusden, samen met gemeente Otjiwarongo, een plan van aanpak voorgelegd aan VNG-I. Op basis hiervan stelt VNG-I nu een bedrag van ruim EUR 180.000 euro beschikbaar. Met dit geld wordt de thuiszorg vanuit het OMP-Helpcenter verder ontwikkeld. Er is inmiddels al een maatschappelijk werkster aangesteld. Zij gaat vrijwilligers die de mensen in de krottenwijken zullen opzoeken om ter plekke hulp te bieden, aansturen en trainen. Ook wordt hulp geboden bij het versterken van zowel het management en de administratie van de gemeente Otjiwarongo, als die van het Helpcenter. Dit gebeurt onder andere door middel van workshops. Doel van alle activiteiten is om Otjiwarongo te helpen bij het effectiever en efficiënter ontwikkelen en uitvoeren van beleid en projecten rondom HIV/Aids. Geplaatst op: 17 september 2008