Gemeente Emmen

extra geld voor chronisch zieken en gehandicapten


17 september 2008

De gemeente Emmen gaat chronisch zieken en gehandicapten een extra bijdrage van 60,- geven in de kosten die verbonden zijn met hun ziekte of handicap. In totaal worden ruim 9300 personen door de gemeente benaderd die hiervoor in aanmerking komen. Gekeken wordt naar de groep die op 1 juli 2008 in aanmerking kwam voor een Wmo-voorziening en/of bijzondere bijstand voor medische kosten.

Vaak maken chronisch zieken en gehandicapten vanwege hun beperking veel verborgen kosten. De doelstelling is om hen meer te laten meedoen in de samenleving. Dit gaat makkelijker met een extra financieel steuntje in de rug.

Uitvoering
De inwoners van Emmen die tot de doelgroep behoren worden zo rond oktober 2008 uit het klantenbestand van de gemeente geselecteerd. De klanten ontvangen een brief. Vervolgens wordt de bijdrage per beschikking toekend en in één keer uitbetaald. De actie is aan het einde van jaar afgerond.

Kosten
De omvang van de doelgroep wordt geschat op 9350 personen. Ervan uitgaande dat 60,- per persoon wordt uitgekeerd, bedragen de totale kosten 560.000,-. Dit is een eenvoudige en klantvriendelijke uitvoering en past geheel binnen de nota minimabeleid. Belangrijk hierin is dat het OSOG (erkende overlegpartner van de gemeente) en de (landelijke) Chronisch zieken en gehandicaptenraad een positief advies hebben afgegeven.